UN Tourism: A nemzetközi turizmus 2024-ben meghaladja a járvány előtti szintet

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2024. március 07. 16:24

Bár kevés iparágat kímélt meg a pandémia hatása az elmúlt három évben, még kevesebbet érintett olyan súlyosan, mint a turizmust. Most, közel négy évvel azután, hogy a WHO a Covid-19-et világjárvánnyá nyilvánította, végre visszatért az optimizmus az iparágba a Turisztikai Világszervezet szerint.

Az UNWTO World Tourism Barometer szerint a globális turizmus 2023-ban tovább folytatta a fellendülést, és az évet a járvány előtti szint 88 százalékán zárta, a becslések szerint 1,3 milliárd nemzetközi turistaérkezéssel. Kína 2023-as újranyitása újabb mérföldkövet jelentett a teljes fellendülés felé vezető úton, miután a régió sokáig lemaradt a világ többi részétől a turizmusban. 2023 első kilenc hónapjában az ázsiai-csendes-óceáni térségben a nemzetközi turistaérkezések a járvány előtti szint 62 százalékát érték el, az időszak vége felé azonban egyértelmű emelkedő tendencia volt megfigyelhető. Ez jelentős javulás 2022-hez képest, amikor a régióban az érkezések száma mindössze 26 százaléka volt a 2019-esnek a folyamatos utazási korlátozások miatt, különösen Kínában. (Ezzel kapcsolatos mai hír, hogy Kína újabb európai országok, köztük Magyarország állampolgárai számára biztosít vízummentes beutazást március 14-től – a Szerk.)

A Turisztikai Világszervezet (UN Tourism) a fennmaradó felgyülemlett kereslet, a légi összeköttetések növekedés, valamint az ázsiai piacok és desztinációk erőteljesebb fellendülése miatt arra számít, hogy a nemzetközi turizmus 2024 végére teljesen utoléri a járvány előtti számokat. Ez nem kis teljesítmény, figyelembe véve a kihívásokkal teli gazdasági hátteret és a tartós geopolitikai feszültségek, konfliktusok okozta bizonytalanságot – írja a statista.

A koronavírus kitörése előtt a globális turisztikai ágazat évtizedeken át szinte töretlen növekedést produkált. A nemzetközi turistaérkezések száma 1980 óta 277 millióról 2019-re közel 1,5 milliárdra ugrott. Amint azt alábbi ábra is mutatja, az elmúlt évtizedek két legnagyobb válsága, a 2003-as SARS-járvány és a 2009-es globális pénzügyi válság a Covid-19 világjárványhoz képest csupán kisebb döccenők voltak.

A nemzetközi turizmus 2024-ben a várakozások szerint meghaladja a járvány előtti szintet

Fotó: statista