A Magas-Tátra nem ereszt

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 05. 15:48

Kezdő magashegyi túrázók első leckéje, hogy a hegyet tisztelni kell, s minél feljebb jutunk, annál jobban megmutatja magát. A magas-tátrai kirándulás azonban nem csak a csúcsok meghódításáról szólhat, rossz idő esetén is van mit csinálni.

A Tátrai Nemzeti Park területén csaknem 600 km összhosszúságú jelzett ösvényen indulhatunk el a hegység legérdekesebbnek tartott helyei felfedezésére. Az utak érintik a turistákat étellel-itallal váró menedékházakat, amelyek teraszain kellemes megpihenni és erőt gyűjteni a következő szakaszhoz.

A Kőpataki-tó a Lomnici-csúcsra vivő felvonóval

Fotó: turizmus.com

Ez idáig csak télen jártam a Magas-Tátrában, így egyszerre ismerősként és ismeretlenként üdvözölhettem a Szlovák Turisztikai Képviselet által szervezett nyári tanulmányúton.

 

Ég és föld között

Kezdő magashegyi túrázók számára ideális választás a 2100 méteres Elülső-Szoliszkó, amely az alacsonyabb csúcsok közé tartozik. Az edzettebbek gyalog is nekiindulhatnak a Csorba-tótól, kényelmesebb megoldás, ha a négyszemélyes felvonóval tesszük meg az út egy részét, amely 1800 méter fölé, a Szoliszko alatti menedékházhoz repít, és közben a fantasztikus panorámát élvezhetjük.

Ilyen panorámát élvezhetünk a Szoliszkóra menet

Fotó: turizmus.com

A fenyvesek tetejét elérve drámai hirtelenséggel nyílt szét előttünk a sötétzöld foltokkal tarkított szürke sziklahegy, a völgy túlsó végén lezúduló Fátyol-vízesés ezüstcsíkká olvadt a napsütésben.

A felvonó felső állomásától már csak egy óra gyalogosan a csúcs, a durva kövekkel kirakott meredek ösvényt – olyan, mintha kettesével kellene szedni a lépcsőfokokat – megérezzük a combunkban, de gyerekekkel is megmászható. Minden kanyarban egyre több szépségét mutatta meg a Tátra, s egyre látványosabbá vált a lenti világ – fentről nézve parányi csillogó folt csupán a Csorba-tó.

A Csorba-tónál egy perc alatt megfordulhat az időjárás

Fotó: turizmus.com

A tó, pontosabban tengerszem népszerű klimatikus üdülőhely, körbe lehet sétálni, de sokkal izgalmasabb, ha bérelünk egy csónakot. Ugyanis egyik percről a másikra akkora ködfelhő szállt le a tóra, hogy az orrunkig sem láttunk, a következő pillanatban már újra ragyogó napsütésben úszott a táj, aztán megint beborult – az időjárás eme szeszélyes játéka hétköznapi jelenség ezen a vízen.

Sokan gyógyulni és rekreációs pihenésre érkeznek ide, ami prémium szinten is elérhető a tóparti Grand Hotel Kempinskiben.

 

Hogy kerül az anyós nyelve a barlangba?

A hegy és a víz másfajta, bensőségesebb találkozásának lehetünk tanúi a Bélai-barlangban, bár az élményt nem adja könnyen. A Magas-Tátra egyetlen látogatható barlangjának szája ugyanis a tengerszint felett 890 méter magasan nyílik, az odavezető szerpentinen 20-25 perc felkaptatni, majd a hegy gyomrában több mint 110 méter szintkülönbséget, egészen pontosan 866 lépcsőfokot kell leküzdenünk – ezért tart 70 percig 1,4 km hosszú túraútvonalának bejárása.

A Bélai-barlang egyik tava

Fotó: turizmus.com

A hol folyosóvá összeszűkülő, hol színházteremnyi méretűvé kiszélesedő járatokban türkizzöld tavacskák és látványos cseppkőképződmények gyönyörködtettek: pagodára, pálmára, vízesésre, egy legendás szlovák betyárra ismerhettünk rá a különféle alakzatokban, az egyik méretes cseppkövet pedig egyenesen a nem túl hízelgő „anyósnyelv" elnevezéssel mutogatják. Bár a zenével aláfestett, vezetett túra szlovák és lengyel nyelven zajlott, örömünkre tudtak adni magyar nyelvű leírást.

 

Illúziók Trükkországban

Rossz idő esetén is van mit is csinálnunk a Tátrában. Az ember alkotta csodák egyike Ótátrafüreden a Tricklandia, vagyis Trükkország. Ez amolyan 21. századi elvarázsolt kastély, a szlovák népmesék és várkastélyok tematikájára felfűzve.

Tricklandiában semmi sem az, aminek látszik

Fotó: turizmus.com

Itt semmi sem az, aminek látszik, több teremben (köztük a káprázatos tükörútvesztőben) az optikai illúziók csapdájába eshetünk, amitől a hely 21. századi, az pedig a kiterjesztett valóság technológia használata. Okostelefonunk vagy tabletünk kamerájával nézve virtuálisan kibővíthetjük a szabad szemmel látható falfestményeket, a trükkművészek jóvoltából például a festett boszorkánytanya fölött denevérek, a varázserdőben kis tündérek repkedtek, amit mobilunkkal rögtön meg is örökíthettünk. Varázslatos világ, amit gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetnek.

 

Mátyás király a cipszereknél

A Magas-Tátra kapujaként emlegetett Poprád a kulturális kincsek iránt érdeklődőknek is tartogat meglepetést. A mai település öt egykori felső-szepesi város összeolvadásával jött létre, a leggazdagabb közülük a német telepesek által felvirágoztatott Szepesszombat volt évszázadokon át. Az akkurátus cipszerek (szepességi szászok) Szlovákia egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori városmagját hagyták ránk örökül, amelyet a közelmúltban újítottak fel.

Szepesszombat ötszáz éves polgárházai

Fotó: turizmus.com

A háromszög alakú főteret kétszintes, 15-16. századi polgárházak zárt sora szegélyezi, ma is tekintélyparancsoló zsindellyel fedett, kiugró oromzatos kontytetőjük, amely szembeötlő jellegzetességük. Tábla hirdeti, hogy az egyikben maga Mátyás király is megszállt.

A főtér közepét uraló, 13. századi Szent György-templom zömök falai öt gyönyörűséges késő gótikus szárnyasoltárt rejtenek, közülük kettő is a híres Lőcsei Pál mester műhelyében készült, az 1500-as évek elején. Különlegességnek számít még a középkori színházi kulisszák közé rejtett „szent sír".

A Szent György-templom gótikus szárnyasoltárai

Fotó: turizmus.com

Nem kevésbé csodálatosak Poprád központjában, a hangulatos sétálóutcában magasodó Szent Egyed-templom – a város legrégebbi épülete – gótikus, bibliai témájú falfreskói.

Poprád legrégebbi épülete, a 13. századi Szent Egyed-templom

Fotó: turizmus.com


Tűzzel és vízzel játszó fürdőváros

De lejőve a hegyről sem ereszt a Magas-Tátra. Poprád gigantikus élményfürdőjének termálmedencéiből is rálátni a csipkés hegyláncra, miként a hatalmas komplexumhoz tartozó négycsillagos Hotel Mountain View ablakaiból is ez a látvány tárult elénk. Az egész évben nyitva tartó Aquacity Popradot nem túlzás fürdővárosnak titulálni: összesen 14 medencét és 350 vízi attrakciót kínál.

Minden este 10 óráig tart nyitva a poprádi Aquacity

Fotó: turizmus.com

Miközben a fiatalok vélhetően megőrülnek a maja piramist formázó csúszdaparkért, a kisebbek pedig a kalózhajós Kincses sziget medencéért, vagy az idén átadott Kids Fun zóna homokstrandjáért, engem sokkal inkább a kétszintes Fire & Water wellnessközpont ejtett rabul. Ebben a szigorúan gyerekmentes övezetben 1600 négyzetméteren, a legkülönfélébb hőfokokon adhatjuk át magunkat a teljes lazulásnak, a hóbarlangtól a változatos szaunákig. Érdemes az Aquacityben zárni a napot, ugyanis este 10 óráig tart nyitva, és az egyik medencetérben minden este látható egy különleges lézershow 3D-s hologramokkal és hangjátékkal fűszerezve. |