Bajorország saját képviseletet nyitott Prágában

Forrás: MTI

 2014. december 04. 15:22

Horst Seehofer bajor miniszterelnök elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a bajor és a cseh kormány együttes ülést tartson. Seehofer ezt azt követően mondta újságíróknak, hogy csütörtökön Prágában megnyitotta a legnagyobb német tartomány saját képviseletét.

Bajorország Szászország után a második német tartomány, amely saját képviselettel rendelkezik a cseh fővárosban.

A bajor képviselet megnyitásán Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is részt vett. A két miniszterelnök megállapodott abban, hogy Sobotka a jövő év első felében látogatást tesz Münchenben. Sobotka nem zárta ki, hogy a látogatásra néhány minisztere is elkíséri. Ugyanakkor leszögezte, hogy Prága az esetleges együttes kormányüléssel összefüggésben a berlini német kormányt tekinti legfőbb partnerének.

Bajorország prágai képviseletének megnyitását mindkét fél történelmi eseménynek minősítette. Prága és München között ugyanis még néhány éve nagyon fagyos volt a viszony, elsősorban az egykori csehszlovákiai szudétanémetek második világháború utáni kitelepítésének eltérő megítélése miatt. Helyi megfigyelők szerint a pozitív fordulat 2010-ben volt, amikor Seehofer első ízben tett hivatalos látogatást Csehországban.
"Minden látogatással közelebb kerülünk egymáshoz" - jelentette ki Seehofer a sajtóértekezleten. "Kapcsolataink a hivatalos szintről baráti szintre emelkedtek" - tette hozzá Sobotka. Úgy vélte: a prágai bajor képviselet a jövőben jelentősen hozzájárulhat a cseh-bajor intézmények és cégek együttműködésének fejlesztéséhez és koordinálásához is.

A szudétanémetek kitelepítése a tárgyalások folyamán nem volt vitatéma. Sobotka újságírói kérdésre csak annyit jegyzett meg, hogy a témát az 1997-ben aláírt cseh-német megbékélési nyilatkozat lezárta.

A bajor képviselet egy, a történelmi Óvárosi tér mellett felújított régi palotában v