Dínókkal és mamutokkal is találkozhatunk Komló új látogatóközpontjában

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. március 22. 13:27

Dinoszauruszkiállítás is helyet kapott a városi könyvtárnak és múzeumnak otthont adó, több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással létesült Komlóverzum Látogatóközpontban, amely március 26-tól várja a látogatókat.

Az egykori mecseki bányászváros legnagyobb kulturális létesítményének, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületének teljes körű felújításával és bővítésével egy közel 2200 négyzetméteres látogatóközpont jött létre a rendszerváltozás előtt még pártházként működő ingatlanban, amelynek tetőterében dinoszauruszkiállítást alakítottak ki.

A nem titkoltan turistacsalogatónak számító tárlat annak köszönheti létét, hogy a Mecsek feketekőszén-bányáiban és azok meddőhányóin találták meg Magyarország első dinoszauruszleleteit, a jura korban élt dinoszaurusz faj, a Komlosaurus carbonis lábnyomfosszíliáit.

Dinoszauruszkiállítást is magában foglaló látogatóközpont létesült Komlón

Fotó: Komlóverzum

 

A kiállítás látogatói látványos installációk révén pillanthatnak be a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, megcsodálhatják a gigászi mamutot, az ősembereket, a mecseki dinoszauruszokat és az egykori tengeri lényeket, továbbá a mecseki feketekőszén keletkezésével, bányászatával is megismerkedhetnek.

Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem geográfus-történésze, a tárlat szakmai vezetője a szerdai átadáson elmondta: nemcsak Komló közvetlen környéke, de az egész vármegye különleges földtani, paleontológiai értékei is megismerhetők a látogatóközpontban.

Villányból, a triász időszakból őshüllők, a jura korból Komlosaurus, a kréta korból Zengővárkony-környéki ősmaradványok, Orfű-Tekeresből pedig ősdelfin és fóka, míg a Mecsek térség jégkorszakából mamut és hiéna is megjelenik a kiállítótérben. Mellette a bányászat és a Mecsek hegység geológiájának számos sajátossága is látható, ahogy más kiállítási egységekben a bányászati munkát és a hétköznapokat, a város fejlődését is bemutatják– sorolta.

A kiállítótérben egy mamut is megjelenik

Fotó: Komlóverzum

 

A gyűjtő, reprodukáló és bemutató munka nyomán egy, az eredeti terveket messze túlszárnyaló vízió szerint "baranyai geopark" létesítése lehetne a középtávú cél, amely akár a világörökségi címre is méltó lenne – tért rá ki a szakember.