Mérhető helyi turizmus

Forrás: turizmus.com

 2015. július 08. 15:26

Újabb fázisához érkezett a Budapesti Gazdasági Főiskola balatoni TDM-kutatása.

Mint arról tavaly augusztusban beszámoltunk a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Kar Turizmus Intézeti Tanszéke egy országos kutatást indított, melynek célja – egy 60-65 mutatóból álló adatbázis összeállításával és egy az előbbiekből szerkesztett Turisztikai Komplex Mutató (TKM) kiszámításával – mérhetővé és ezáltal összehasonlíthatóvá tenni az egyes magyarországi települések turizmusiparban betöltött szerepét.

A döntően hivatalos KSH-adatokra, önkormányzati forrásokra, valamint speciális lakossági és a belföldi és külfölditurista-vélemény felmérésekre  alapozott adatbázis lehetővé teszi, az egyes települések és TDM-szervezetek számára, hogy hiteles adatok segítségével  átfogóbb információkkal rendelkezzenek térségük turizmusáról. A komplex mutató kifejezi a turizmus település életében betöltött szerepét, a gazdasági, társadalmi és környezeti és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vesz, mint a helyi turizmus hosszú távú versenyképességének biztosítékait.

A kutatás eredményei segítséget nyújtanak majd a TDM-rendszer megerősítéséhez, a szakmai szervezetek munkájához, a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési ciklus turisztikai pályázatain való sikeres részvételhez. Először a Balaton Turisztikai Régió 51 településére készül el az adatbázis és a TKM. Ezen a nyáron – július 2. és 12. között – a főiskola diákjai a régió településein mintegy 5000 belföldi és külföldi látogatót, valamint a helyi lakosságot, köztük a szálláshely szolgáltató, vendéglátó és kereskedő vállalkozókat keresnek fel és készítenek velük interjúkat azzal a szándékkal, hogy megismerjék a turizmussal összefüggő attitűdjeiket, véleményüket, elégedettségüket. A kapott válaszokat a kutatók értékelik és beépítik a települések turisztikai fejlettségét feltérképező adatbázisukba. Meghatározásra kerül a települések turisztikai fejlettségi sorrendje és folyamatosan készülnek az adatbázis alapján a részletesebb elemző táblázatok, majd az eredményeket értékelő elemző kutatási jelentés. Az eredmények ismeretében, az első fázis tapasztalatai alapján kerülhet majd sor az alkalmazott módszerek finomítására és az eljárás más turisztikai régióira való kiterjesztésére.

A kutatócsoportot dr. Szalók Csilla intézetvezető irányítja, tagjai között pedig megtaláljuk Holczer Ágnest, Kovácsné dr. Székely Ilonát, dr. Probáld Ákost, valamint  BGF KVIK Tanszék kutatócsoportját.