Sokszínű lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: MTI

 2016. április 05. 17:22

Változatos műfaji kínálat, többek között nagyzenekari, opera-, tánc- és kortárs crossover programok várják az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, április 8. és 24. között.

Beethoven III. zongoraversenyének szólistájaként lép fel április 12-én a Müpában az izraeli származású Shai Wosner, aki már fiatalon megismerkedett zenei kultúránkkal, egyik mestere ugyanis a magyar származású zeneszerző, André Hajdu volt. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjének második felében Rahmanyinov egyfelvonásos operája, az Aleko csendül fel Kocsis Zoltán vezényletével, címszerepben Dmitrij Uljanov orosz basszistával.

Puskin kísértethistóriákat parodizáló elbeszélése nyomán komponálta Csajkovszkij Pikk dáma című romantikus szerelmi drámáját, amely április 14-én és 16-án kerül színre a Magyar Állami Operaházban, a főszerepben Vlagyimir Galuzin tenorral.

Uri Caine, a klasszikus mesterművek átdolgozásáról is ismert amerikai dzsesszzongorista április 13-án érkezik a Zeneakadémiára. A Svéd Kamarazenekarral Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, átdolgozásaival együtt szólaltatják meg.

Liszt Ferenc Weimarban komponált főművét, a Krisztus-oratóriumot április 17-én a Staatskapelle Weimar tolmácsolásában hallhatja a közönség a Müpában Martin Haselböck vezényletével. A dirigens az elmúlt években egy rendkívül inspiráló vállalkozással hívta fel magára a nemzetközi zenei élet figyelmét: Liszt szimfonikus költeményeit korhű hangszereken vette fel, ezáltal a darabok teljesen új színekben születtek újjá.

A klasszikus műfajok mellett a táncművészet rajongóit is ritkaságszámba menő előadások várják a tavaszi fesztiválon. A fiatal kínai táncos-koreográfus, Wang Yabin 2015-ben bemutatott előadásában táncdrámaként (képünkön) dolgozza fel Bi Feiyu The Moon Opera című világhírű kisregényét. A Müpa Fesztivál Színházában április 18-án és 19-én látható darabban a kínai hagyományok és a kortárs törekvések harmonikus egységet alkotnak.

Liszt inspirálta a nemzetközi zenei életben elektronikus zenei munkásságáról is ismert Dubrovay László szerzeményét Faust, az elkárhozott címmel. A balettet Dubrovay 1987-ben komponálta, eddig azonban csak négy zenekari szvit formájában lehetett hallani. Április 22-én a Müpában az idén 55 éves jubileumát ünneplő Pécsi Balett művészeivel, Vincze Balázs koreográfiájával a komponista eredeti elképzelése szerint mutatják be a művet.

Az Erkel Színházban április 21-én a Nemzeti Balett Space Fantasy című előadásának első felében Godfrey Reggio 1982-es Megboldogult bolygó című filmje a tánc nyelvén kel életre Barta Dóra koreográfiájával, Philip Glass repetitív zenéjére. Földi Béla koreográfus szintén izgalmas anyaghoz, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című sci-fijéhez nyúlt, a mágikus-misztikus utazást a Solaris együttes, eredetileg a Bradbury történeteihez írt zenéje kíséri.