Több lengyel turistát hozhat a magyar kulturális évad

Forrás: turizmus.com

 2016. május 18. 12:56

Mintegy 150 program, köztük számos képzőművészeti kiállítás és koncert szerepel a 2016/2017-es lengyelországi magyar kulturális évad programjában, melynek célja Magyarország turisztikai népszerűsítése is.

A Tátrától a Balti-tengerig országszerte 11 nagyvárost felölelő kulturális évad 18 év óta a legnagyobb szabású magyar rendezvénysorozat Lengyelországban.

A magyar kultúra lehető legszélesebb skáláját felvonultató programsorozat kiemelt célja a hagyományos lengyel–magyar barátságról kevés közvetlen tapasztalattal rendelkező, rendszerváltás után felnőtt fiatalabb lengyel generáció megszólítása – mondta el Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója kedden sajtótájékoztatón.

Az 1956-os poznani munkásfelkelés és a budapesti forradalom 60. évfordulója köré szerveződő, csaknem másfél éves rendezvényfolyam a kormány tavalyi döntése nyomán 700 millió forintból valósulhat meg – hangsúlyozta Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

A programsorozat célja Magyarország gazdasági és turisztikai népszerűsítése is. Noha Észak-Magyarországra viszonylag sok lengyel turista érkezik, szeretnék, ha többen látogatnának az ország déli és nyugati területeire is – fűzte hozzá az államtitkár.

Az évad nyitórendezvénye a május 19-én kezdődő Varsói Nemzetközi Könyvvásár lesz, amelynek idei díszvendége Magyarország. Ennek alkalmából több mint 20 magyar kortárs és klasszikus magyar mű – köztük Kertész Imre Végső kocsma, Márai Sándor Harminc ezüstpénz, Csáth Géza Ópium című kötete, valamint Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényének képregényváltozata – jelenik meg lengyel fordításban. A rendezvényen 13 magyar kortárs szerző vesz részt, emellett gasztronómiai és gyerekprogramok, valamint több kiállítás is lesz, köztük a Fortepan internetes fotóarchívum lengyel anyagából nyíló tárlat, amelyhez Háy János írt kísérőszöveget.

A varsói Nemzeti Színházban csütörtök este egy nagyszabású gálaműsort rendeznek, ahol mások mellett fellép Bognár Szilvi és a Hungarian Folk Embassy, Lukács Miklós Bartók-improvizációkat ad elő, a Győri Balett pedig kortárs táncprodukcióval készül.

Lengyel Zsidó Történeti Múzeum

A Lengyel Zsidóság Történeti Múzeuma Varsóban

Fotó: W. Kryński

 

Az évad részeként júniusban a lódzi Művészeti Múzeum ad otthont a Kaszás Tamás és Loránt Anikó közös munkáit bemutató Autonómiagyakorlatok című tárlatnak, júliusban A keresztény szegénység erénye a magyar és lengyel szentek életében címmel a krakkói ferences rendházban nyílik kiállítás a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó programjai közé illeszkedve. Szintén ebben a hónapban két koncertet is ad a magyar–amerikai Glass House Orchestra a Krakkói Zsidó Kulturális Fesztiválon, valamint a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában.

Az 1956-os eseményekre való emlékezés jegyében láthatja a varsói közönség október 21-én a Tóth Ilonka című darab ősbemutatóját a budapesti Nemzeti Színház művészeinek előadásában - mondta el a Balassi Intézet főigazgatója. Az évad kiemelt programjai között szerepel a november 20-i wroclawi Jazztopad Fesztivál részeként megszervezett Magyar Jazz Nap is, ahol három hazai formáció, a Lukács Miklós Cimbiosis, a Grencsó Open Collective és az AMP Trio lép fel. Hatállomásos lengyelországi koncertkörúton vesznek részt az évad részeként a Nemzeti Filharmonikusok november 22. és 28. között, Kocsis Zoltán vezényletével.

Szintén ősszel nyílik meg a Krakkói Nemzeti Múzeumban a magyar festészet 1820 és 1930 közötti aranykorát bemutató, csaknem 80 alkotást – köztük Gulácsy Lajos, Merse Pál és Aba-Novák Vilmos festményeit – felvonultató tárlat a Kogart Galéria és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából.

2017 áprilisában a varsói Néprajzi Múzeum ad otthont a Szerelem, párválasztás, erotika a magyar népi kultúrában című kiállításnak, míg jövő nyáron a magyar fotótörténetet és a kortárs fotóművészet bemutató tárlat lesz látható a Varsói Nemzeti Múzeumban. A kulturális évadot 2017 szeptemberi nyitással a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös Nyolcak kiállítása fogja zárni a varsói királyi várban.