Tourinform-kiválóságok: aktív élmények a Bereg szívében, Vásárosnaményban

Forrás: turizmus.com

 2023. július 12. 09:00

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

A vásárosnaményi Tourinform iroda 2001 óta dolgozik a Felső-Tisza-vidék értékeinek a megismertetésén. Az iroda a város egyik legrégebbi épületében, autentikus környezetben működik, amely 2019-ben külső-belső felújításon esett át, de berendezésében megőrizte az egykor itt működő szatócsbolt hangulatát.

Az iroda megőrizte az egykor itt működő szatócsbolt hangulatát

Fotó: Tourinform Vásárosnamény

Nemcsak a szép épület, a kellemes környezet miatt keresik fel szívesen a látogatók, hanem a falai között folyó minőségi munka miatt is, melynek eredménye a hosszú évek óta tartó 90 százalék fölötti teljesítmény.

 

Egyediségek, helyi értékek

A Tourinform irodában működő Beregi Bolt jellegzetessége, hogy a Szatmárban és a Beregben készült termékek szerepelnek a kínálatában, például a hungarikumnak számító keresztszemes hímzéssel készült terítők, az eredetvédett szatmári szilva- és szabolcsi almapálinkák, a penyigei „Nemtudom” szilvából főzött lekvárok. Ezek évszázados kincsei a térségnek.

A Szatmárban és a Beregben készült termékek szerepelnek a Tourinform irodában működő Beregi Bolt kínálatában

Fotó: Tourinform Vásárosnamény

Az iroda munkatársainak kiváló helyismerete nagy érték ebben a szakmában. A folyók mentén, az ártéri erdők mellett, az apró falvak kis utcáin kanyargó, több mint 300 kilométernyi kerékpárút-hálózaton remekül el tudják navigálni a turistákat. Az egész évben nyitva tartó egység a klasszikus Tourinform-feladatok mellett programszervezéssel is foglalkozik.

Piknik Mozi a csillagos ég alatt

Fotó: Tourinform Vásárosnamény

Tavasztól őszig minden hónapban gasztrokulturális kerékpártúrákat vezetnek a térség megismertetésére, Piknik Mozit szerveznek a csillagos ég alatt, nemzetközi kerékpárversenyeket hoznak a városba, az adventi időszakban lélekmelengető programokkal színesítik a várakozás időszakát.

A Felső-Tisza-vidék legnagyobb szabadstrandján található Bereg Szíve Üdülőközpont és Kemping üzemeltetését is a Tourinform Vásárosnamény végzi.

Így az itt megszálló vendégek azonnal naprakész tájékoztatást kaphatnak a térségbe tervezett túrájukhoz, kölcsönözhetnek kerékpárt, vagy akár vízre is szállhatnak a tábortól karnyújtásnyira lévő, kétlapátos minősítésű Tisza-parton. A tourinformosok mindenben maximálisan segítik az aktív kikapcsolódásra vágyókat.

 

Tourinform-arcélek

A fotón balról jobbra a csapat tagjai: Liptákné Juhász Anikó, Tulipán Zita és Baráth Kinga

Fotó: Tourinform Vásárosnamény

Liptákné Juhász Anikó, irodavezető

A Tourinform Vásárosnamény megalakulásától kezdve vezeti az irodát. Elkötelezett a térség, a minőségi munka és a turizmus iránt, ez a szellemiség határozza meg az irodában folyó szakmai munkát is. Az elmúlt több mint 20 évben számtalan fiatal pályakezdőt kalauzolt a munka világában, igyekezett tapasztalatait átadni a fiatal generációnak. Szakmai életútját Az Év Tourinformátora díj ezüst és arany fokozata, a Vásárosnaményért emlékplakett és a városért, a térségért végzett elismerő oklevelek fémjelzik.

Tulipán Zita, turisztikai munkatárs

A Beregi Bolt üzemeltetését és a Bereg Szíve Üdülőközponti gondnoki feladatait látja el. Felelősségteljes, segítőkész munkatárs, akire mindig, mindenben lehet számítani.

Baráth Kinga, front office munkatárs

A front office feladatok cserfes tudója, a legfiatalabb munkatárs. Jelenleg a Nyíregyházi Egyetemen tanulja a szakmát, tájékozott, gyors, kedves személyiség.

 

A legfontosabb helyi látnivalók

A Tisza, a Szamos és a Kraszna folyók találkozásánál fekvő Vásárosnamény kulturális és természeti értékekben gazdag kisváros. Igazi vonzerejét a vizek jelentik. Vásárosnamény kiemelkedő látványossága a tájegység régészeti, néprajzi értékeit és történetét bemutató Beregi Múzeum gyűjteménye, amely a Tomcsányi-kastélyban kapott helyet.

Szomszédságában található a Hunor Vadászati Kiállítás, amely az ország keleti felében egyedülálló. A kiállítás több mint 600 négyzetméteren mutatja be az öt földrész vadászható vadjait.

A 700 méteres mélységből felszínre törő 45 C°-os termálvíz jótékony hatással van a reumatikus, ízületi betegségekre

Fotó: Tourinform Vásárosnamény

Az egész évben nyitva tartó Szilva Termál- és Wellness Fürdő gyógyvízzé minősített, 700 méteres mélységből felszínre törő 45 C°-os termálvize jótékony hatással van a reumatikus, ízületi betegségekre. A termálmedence mellett úszómedence, kültéri élménymedence, a gyerekeknek vízi óvoda és különböző wellness-szolgáltatások nyújtanak kikapcsolódást, segítik a látogatók testi és szellemi felfrissülését.

 

2023-ban kihagyhatatlan

A kerékpárút-hálózat országos viszonylatban is kiemelkedő Vásárosnamény körül és a Felső-Tisza-vidéken.

A felújított árvízvédelmi gátak és az árapasztó gátak kiváló lehetőséget kínálnak a bringázásra a kerékpáros turista számára.

Magas szintű – megyei, országos és nemzetközi – kerékpárversenyek szervezőjeként az elmúlt években a város bebizonyította, hogy ide nemcsak túrázni, hanem versenyezni is érdemes eljönni. 2023-ban újra Vásárosnamény lesz a rajt- és célállomása a Nations' Cup Hungary Országúti Kerékpáros Ifjúsági Világkupának.

Vásárosnamény lesz a rajt- és célállomása a Nations' Cup Hungary Országúti Kerékpáros Ifjúsági Világkupának

Fotó: Tourinform Vásárosnamény

A rajt- és célkapu a város központjában, a Szent István park előtt áll majd, ide várnak minden szurkolni vágyót augusztus 16-án, illetve a szervezők  érdekes és aktív programokkal készülnek a futam ideje alatt.