Turisztikai etikai keretegyezményt fogadott el az UNWTO közgyűlése

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 24. 15:03

Több fontos megállapodás is született a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) 22. közgyűlésén, 2017. szeptember 13-16. között a kínai Csengtuban.
Az eseményen, amelyen az UNWTO több mint 130 tagországának, valamint társult tagjainak több mint 1300 képviselője volt jelen, egyebek mellett döntöttek arról, hogy 2018-tól Zurab Pololikashvili tölti be a főtitkári posztot, elfogadták az ún. Csengtui Nyilatkozatot a Turizmusról és a Fenntartható Fejlesztési Célokról, valamint aláírták a Turisztikai Etikai Keretegyezményt. Ez utóbbi Taleb Rifai, az UNWTO jelenlegi főtitkára szerint különösen nagy jelentőségű, hiszen ez a szervezet első nemzetközi egyezménye.

A Turisztikai Etikai Keretegyezmény elfogadásával az UNWTO globális turisztikai etikai kódexe vált kötelező erejű dokumentummá annak érdekében, hogy a turizmusban az eddiginél jobban érvényre jussanak az etikai összetevők. A dokumentum tartalmazza a turizmus fenntartható fejlődésében érdekeltek kötelezettségeit, és etikus, ill. fenntartható eljárási módokat javasol, hangsúlyozva egyebek mellett a turizmushoz való jogot, a turisták szabad mozgáshoz való jogát, valamint az alkalmazottak és a szakemberek jogait.

A Csengtui Nyilatkozat a Turizmusról és a Fenntartható Fejlesztési Célokról hangsúlyozza a turisztikai szektor gazdasági, szociális és környezeti jelentőségét, és többek között azt javasolja a kormányzatoknak, hogy integrált és holisztikus szemléletű turizmuspolitikát valósítsanak meg annak érdekében, hogy „kiaknázható legyen a szektornak a bolygóra és a jólétre gyakorolt pozitív hatása”, továbbá teremtsék meg a fenntartható fejlesztési célok megvalósításának intézményi hátterét.

Kapcsolódó cikkek

Kínában ülésezik a UNWTO

2017. szeptember 06.