Új lehetőségek a kisvárosi turizmusfejlesztésben

Forrás: turizmus.com

 2023. április 05. 07:10

A pandémiát követően az utazási kedv ismét visszatért, a belföldi turizmus fellendülése pedig minden eddiginél nagyobb lehetőségeket kínál a kisvárosok számára imázsuk és turisztikai vonzerejük növelésére.

A MITTE Communications szakmai csapata megvizsgálta, milyen jó gyakorlatok támogatják a nemzetközi és hazai színtéren a kisvárosok márkakommuniációját.

A korábbi évek lejtmenetét követően a 2022-es évben jelentősen megnövekedett a vendégforgalom, a World Tourism Organisation (UNWTO) elemzése alapján a turisztikai célú utazások száma 2023-ban elérheti a világjárvány előtti szint 80-95%-át. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a hazai statisztikák szerint is mind a belföldi, mind a külföldi keresletet bővülés jellemzi. A turizmus fokozatos élénkülésével pedig az utazók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kisebb városok, helyi szokások, nevezetességek és élmények felfedezésére.

A MITTE Communications kutatást végzett nemzetközi és hazai példákat vizsgálva annak érdekében, hogy azonosítsa azokat a marketing és kommunikációs jó gyakorlatokat, amelyekkel hatékonyan erősíthető egy kisváros ismertsége és népszerűsége. Kérdőív segítségével további információkat gyűjtöttek a városoktól azzal kapcsolatban, hogy hogyan látják, a marketing aktivitásoknak köszönhetően mi változott közösségük életében és hogyan alakult helyzetük a turisztikai színtéren.

A kutatás során megállapították, hogy a sikeres stratégiák a települések identitása, értékei köré épülnek, amelyek mai köntösben, a modern arculati elemekben köszönnek vissza az online csatornákon, a PR kommunikációban és az eseménymarketing eszközökön egyaránt. A város identitása pedig a legtöbb esetben négy fő adottságból bontakozik ki: a település történelmi és kulturális örökségéből, természeti értékeiből és gasztronómiájából. Kulturális imázsépítés szempontjából kiemelt lehetőség, ha a városhoz író, költő vagy a művészet területén ismert személy köthető.

A kutatás szerint nemzetközi környezetben élenjáró példa a horvátországi Trogir és a csehországi Ostroh, a hazai színtéren többek között Veszprém, az Egri Borvidék, Zalakaros és Kiskőrös szolgálnak jó példaként a sikeres városmarketing területén.

Jó gyakorlatként tűnik fel a csehországi Uhersky Ostroh márkaépítése

Fotó: MITTE Communications

 

A tanulmány azt is igazolta, hogy érdemes a kisvárosoknak is aktív marketingtevékenységet folytatniuk, hiszen azzal egyértelműen növelhető a település országos hírneve, turisztikai forgalma és versenyképessége egyaránt. Az online és offline felületek, vizuális elemek és megfelelően célzott eseménymarketing egymást erősítve tudják a legnagyobb hatást kiváltani. Mindezek mellett fontos még kiemelni a visszamérések jelentőségét, azaz, hogy adott költségráfordítás milyen arányban generált megjelenést, elérést céljainkhoz mérten.

A  jó gyakorlatok a MITTE Communications oldalán találhatóak.