A big datában rejlő lehetőségek az MSZÉSZ közgyűlésén

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2021. november 11. 18:02

A Grand Hotel Esztergomban az MSZÉSZ közgyűlésének második napján a résztvevők megismerkedhettek az adatvezérelt turizmusirányítás lehetőségeivel.

A naprakész adatok hatékony segítséget nyújtanak a döntéshozatal során - mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója az MSZÉSZ november 11-i közgyűlésén. Rövid köszöntőjében a szakember többek között elmondta, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataira nemcsak a fejlesztési döntések, hanem a marketingkommunikáció is hatékonyan támaszkodhat.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója

Fotó: Csárdás Ferenc

Kiemelte még, milyen fontos, hogy mostantól a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak az NTAK rendszeréhez.
A hazai szálláshelyek pedig – függetlenül a szálláshely méretétől és típusától – a jövőre induló kötelező szálláshely-minősítési rendszer bevezetésével egy átlátható kínálat részeként jelennek majd meg.

 

MSZÉSZ: sikerek és célok

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnöke beszámolójában először az érdekvédelmi szervezet lobbitevékenységét vázolta. Elmondta többek között, hogy sikerként könyvelhetik el az USA-ból érkezők beutazási feltételeinek könnyítését, ugyanakkor még nem sikerült elérni, hogy a Magyarországra való belépés feltételeivel azonos – 72 órás, negatív PCR-teszt – elbírálás alá essenek az üzleti rendezvények résztvevői.

Baldauf Csaba elnöki beszámolóját tartja

Fotó: Csárdás Ferenc

Ugyancsak eredmény, hogy a VIZA rendszerben a személyazonosságot igazoló okmány felmutatása alól december 31-ig haladékot kaptak a gyermekek, ugyanakkor, a szállodák szemszögéből nézve, még mindig nem tartja elegendőnek a rövid távú lakáskiadás feltételeinek szabályozását az MSZÉSZ.

A szakképzettséget előíró rendeletet sikerült "visszamódosítani" olyképpen, hogy egy munkahelyen, pl. egy konyhában, elegendő egy szakképzett munkaerő jelenléte, ugyanakkor a még elérendő célok között említette, hogy az ágazatnak elengedhetetlen érdeke a gyors munkavállalói vízumkiadás, valamint egy általános, szállodai szolgáltatási szervízdíj bevezetése.

Ugyancsak az elérendő célok között említette az elnök, hogy 2022-ben is maradjon a SZÉP-kártyás költések adókedvezménye, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztése.

Baldauf Csaba megelégedéssel nyugtázta, hogy 2021-ben tovább növekedett mind a rendes, mind a társult tagok száma (összességében 643 tagot tudhat magáénak az MSZÉSZ).  A közgyűlés délután megszavazta a tagsági díjak csökkentését. A kilábalás mértékével összhangban 2022-ben kisebb lesz a kedvezmény mértéke. Jövőre a rendes tagoknak 15%-kal (2021-ben –30%), a társult tagoknak-és oktatási intézményeknek 10%-kal (2021-ben –20%) kevesebbet kell majd fizetni.

Az elmúlt három év első 9 hónapjának szállodai szobafoglaltsága a fővárosban és vidéken

Fotó: MSZÉSZ

Baldauf Csaba az I-IX. havi számszerű eredmények ismertetésekor kiemelte, hogy vidéken kiemelkedő belföldi forgalmat tudhatnak elkönyvelni a szálláshelyek, ugyanakkor, elsősorban a fürdővárosokban, még mindig hiányzik a külföldi vendégkör újraéledése.

Budapesten a visszaesett külföldi vendégéjszakaszámot sajnos nem tudta ellensúlyozni a belföldi vendégkör örömteli növekedése; szeptemberben szobafoglaltságban a magyar főváros (46,2%) maga mögé utasította Prágát (41,9%), igaz, lemaradt Varsó (57,8 %) és Bécs (53,1 %) mögött.

Az elnök örvendetesnek nevezte, hogy a nehéz helyzetben lévő szállodák nemhogy nem kezdtek egymás alá ajánló árversenybe, hanem vidéken még növelni is tudták, Budapesten pedig megközelítették az I-IX. hónapban elért átlagárat a 2019. évi árakhoz képest.

Szállodai mutatószámok Budapest és vidék viszonylatban

Fotó: turizmus.com

Baldauf Csaba jelezte, hogy a prezentációjában még csak a KSH adataira támaszkodhatott, miközben egyre több NTAK-adathoz fér hozzá a szakma is, s a közeli jövőben – remélhetően – az MSZÉSZ-nek nyújtott regionális adatokból már az egyes tagszállodák is profitálhatnak majd.

 

Adatok minden mennyiségben

Czelleng Ádám, az MTÜ kutatási és ágazati képzési igazgatója az adatvezérelt turizmusirányítás fontosságáról beszélt.
Elmondta, hogy a naprakész adatok ismerete megalapozza mind a fejlesztési döntések, mind a marketingakciók irányát.
Czelleng Ádám beavatta a hallgatóságot az NTAK mellett egyéb anonim, aggregált adatforrások (mobilcella, bankkártya-forgalom, online kassza, közösségimédia-használat, reptéri adatok, internetes keresések) lehetőségeibe is.

Czelleng Ádám, az MTÜ kutatási és ágazati képzési igazgatója

Fotó: Csárdás Ferenc

A mobil(telefon) cellaadatok ismeretében például modellezhető az egynapos kirándulást tevők mozgása, a bankkártya-költések ismeretében kiszámolható, hogy mely országból érkezők milyen termék- és szolgáltatáscsoportokra s mennyit költenek nálunk. Az internetes keresési adatok elemzésével követhető és a marketingkampányok témaválasztásában felhasználható, hogy az egyes országok állampolgárai milyen magyarországi attrakciók iránt érdeklődnek leginkább.

Az MSZÉSZ közgyűlés résztvevői megkapták a Turizmus Kft. négy kiadványát, a Turizmus.com és a Business Traveller Hungary magazin friss számát, a Turizmus.com digitális turizmus - CheckINN UP különszámát, valamint a szövetség 2021-es évkönyvét is

Fotó: turizmus.com

Ezekből az adatokból tudják, hogy Magyarország top 3 legnépszerűbb turisztikai terméke a művészetek és kultúra, amely magasan vezet, ezt követi a családi kikapcsolódás és az aktív programok.

Előadásából azt is megtudtuk, hogy országosan az online kasszák forgalmának 10 százaléka származik a vendéglátásból, ugyanakkor Balatonfüreden ez az arány kimagasló, 40 százalék. Nem meglepő, hogy itt a legmagasabb az egy főre eső vendéglátóhelyi költés az egész országban: 150 ezer forint árbevétel jut minden füredi lakosra a nyári hónapokban.