500 millió euró értékben fejleszt és zéró emisszióra törekszik az a&o – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. április 03. 08:26

Zéró emisszió és további dinamikus terjeszkedés szerepel az a&o hostellánc középtávú tervei között, a részletekről Oliver Winter alapító-vezérigazgató mesélt a Trend FM turizmus.com című műsorában.

A következő két-három évben 500 millió euró értékű fejlesztést valósít meg az a&o hotellánc Európában, a három fő piac Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország. Nagy-Britanniában a főváros mellett Brighton, Manchester és Glasgow szerepel a listán, a két mediterrán országban pedig a fővárosok gazdagondnak hamarosan a&o házakkal.

Ezeken felül Horvátországban és Görögországban is lát fantáziát Oliver Winter vezérigazgató, aki hangsúlyozta, a jelenleg is 9 országban jelen lévő lánc egyelőre a megkezdett beruházásokra koncentrál. Kimondottan jól teljesít a magyarországi, a varsói és a prágai ház is, illetve Ausztriában és Németországban is több városban megtalálhatóak.

Az interjúban a vezérigazgató felidézi: az a&o budapesti tagját épp a koronavírus-járvány kitörésekor adták át, így szerencsétlen módon néhány nap üzemelés után be is kellett zárni. Azóta a piac magára talált, és a VII. kerületi szálláshely, amely az egykori kártyagyár épületében található meg remek lokációval, rendkívül népszerű az utazók körében.

A budapesti a&o hostel bejárata a Csengery utcában

Fotó: turizmus.com

A lánctól nem idegen, hogy jó elhelyezkedésű, már létező kiskereskedelmi irodákat alakít át szálláshellyé. Mint a vezérigazgató elmondta, ez az üzletpolitikájuk része. A nagyvárosokban könnyű találni üresen álló, jó adottságokkal rendelkező ingatlanokat, és fenntarthatósági szempontból is számos érv szól a már létező épületek átalakítása és felújítása mellett, szemben egy teljesen új épület felhúzásával. A hostelek ráadásul az egyszerűbb szolgáltatási struktúrának köszönhetően eleve környezetbarátabb módon üzemeltethetők a négy- és ötcsillagos szállodáknál.

A zöld szempontok 2017 óta kiemelt részét képezik a vállalat filozófiájának, és nemcsak elméleti síkon. Rengeteg lépést tettek annak érdekében, hogy a hostelek károsanyag-kibocsátását csökkentsék: mindenütt LED-világítás van és víztakarékos rendszereket építettek ki, modernizálták a fűtési rendszereket és új szigeteléssel látták el a házakat. Száműzték a konyháról az egyszerhasználatos műanyagokat. A következetes stratégiának köszönhetően 2017 óta 70 százalékkal, 30 kilogrammról 3 kilogramm alá csökkent a hostellánc károsanyag-kibocsátása vendégéjszakánként. 2025-re szeretnék elérni a zéróemissziós működést. Az energiaválság felgyorsította a folyamatot, az energiaárak drasztikus emelkedése miatt ma már lényegesen rövidebb megtérülési idővel számolnak. Budapesten például folyamatban van a napelemek beszerelése, a fejlesztésnek 10 évről 3 évre csökkent a becsült megtérülési ideje.

A következő lépés a beszerzés fenntarthatóságának növelése lesz, igyekeznek helyi és régiós termelőktől beszerezni az alapanyagokat, illetve olyan partnerekkel szerződni, amelyek a saját működésükben szintén nagy hangsúlyt helyeznek a fenntarthatóságra.

Eddig saját erőből és elhatározásból tették meg ezeket a lépéseket, jövőre azonban az Európai Unió is egységes fenntarthatósági szabályozást vezet be a nagyvállalatokra vonatkozóan, amit az a&o kimondottan üdvözöl.

A cég 2023-ban 6 millió vendégéjszakát realizált, és a 2024-es év is jól indult, így idén még jobb eredményekre számítanak.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

(Borítókép: a&o Hostels, Budapest)