Fenntarthatóság a szállodában: az a&o a jövőnkbe fektet be – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. február 29. 14:21

Mit tehet a fenntarthatóságért és a karbonlábnyom csökkentéséért egy szállodalánc? Erről beszéltek a VG Óperencia podcastjában az a&o Hotels & Hostels lánc magyarországi kollégái, néhány olyan konkrét példát felvillantva, amelyek a vendég felé is jól kommunikálhatók.

Vitkovits László, az a&o Hotels & Hostels lánc magyarországi ügyvezetője és Kalmár Kincső értékesítési menedzser volt a vendége a Világgazdaság VG Óperencia című podcastjának, a műsorban a fenntarthatósról és a megfizethető utazásról beszélgetett velük Sándor Tünde.

Kategóriájában az a&o élen jár ebben a törekvésében, amiért az iparágban a világon az elsők között kapta meg a fenntarthatósági tanúsítványt. Aki utazik, az mindenképpen nyomot hagy a világban, hiszen energiát fogyaszt, szemét keletkezik utána. De kis odafigyeléssel ezek a környezeti terhelések jelentősen csökkenthetők még egy szállodalánc esetében is. Az a&o 2020 óta egy sor ilyen intézkedést bevezetett, és több nagyszabású beruházást indított el a cél érdekében, így példáuljelenleg is zajlik egy nagy kapacitású napelempark telepítése a budapesti házban.De maga a működési koncepció is efelé mutat. A szállodában például találhatók hatszemélyes szobák is, amelyek amellett, hogy a fiatalok kifejezetten kedvelik, az üzemeltetést is gazdaságosabbá teszik.

 

Jó gyakorlatok a szállodában

A lánc 9 országban 40 létesítménnyel van jelen, mindenütt nagy hangsúlyt kap a lokáció, így Budapesten is. A központi fekvésnek köszönhetően gyalogosan, vagy akár kerékpárral is könnyen felfedezik a várost, a ház célcsoportja szívesen veszi a nyakába Budapestet alternatív módon. Így az általuk használt közlekedési mód is fenntartható. Hogy milyen jó gyakorlatokról számoltak még be a szakemberek, kiderül a podcastból.Vallják, hogy a karbonsemlegesség eléréséhez sok kicsi lépéssel mindenki tehet, maguk a vendégek is.Kedves és mosolyra késztető módon biztatják őket például arra, hogy a lift helyett használják a lépcsőt. Kivonták a használatból a műanyag és az egyszerhasználatos poharakat, a beszerzés minden vetületében törekednek a megfelelő áru kiválasztására. Igaz ez az élelmiszerekre is, ahol csak megoldható, lokális alapanyagokat választanak.

Vegyszermentes a napi takarítás, a vendég pedig természetesen itt is dönthet (és dönt is) a ritkább törölközőmosatásról és a ritkább ágyneműcseréről. Szenzorosak a kézmosók, a zuhanyrózsából is porlasztva, ezáltal takarékosabb módon folyik a víz. Szelektív hulladékgyűjtést alkalmaznak, és a házban többhelyen zöldfalakkal teszik jobbá a levegőt és természetközelivé az atmoszférát. Mint kiemelik, ez a sok apró lépés messzire vezet, ha mindenki alkalmazza őket és odafigyel a hétköznapi szokásaira.

Mint elhangzott, a fiatalok számára kifejezetten fontos ez a téma. Ők hajlandóak akár többet is áldozni a szállásra, ha tudják, hogy ennek egy részét az ilyen irányú működésre és fejlesztésre költi a cég. Azaz, akkor is őket választják, ha a környezettudatosságért cserébe többe kerül az itt tartózkodás.

A budapesti hotel a Covid-járvány idején nyílt, ezekkel a lépésekkel egyúttal a hullámzó energiaáraktól is igyekszik függetleníteni magát.

Fiatalos koncepciója minden téren érvényesül, nagy hangsúlyt kap a digitalizáció és a papírmentesség, ami végső soron szintén a fenntarthatóságot szolgálja.Mindez tehát jóval több, mint egy imázsjavító marketingfogás, a lánc maximálisan elkötelezett a téma iránt, és küldetésének érzi, hogy hatékony kommunikációval a vendég figyelmét is ráirányítsák erre. Hiszen a fenntartható, környezetkímélő működés és életforma egyúttal egy jó befektetés is a jövőbe.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: