Beszállítók is hasznot húznak a rövidtávú lakáskiadásból

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 24. 17:40

Az utóbbi időben új trend van kibontakozóban, az airbnb-ben lévő üzleti lehetőségeket nemcsak a lakáskiadók használják ki, hanem számos hazai cég is megjelent a piacon az üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal.

Igazolódni látszik, hogy a lakáskiadás egyre inkább tisztán üzleti tevékenységgé kezdi kinőni magát, és semmi köze már a sharing economy eszméjéhez.

Gombamód szaporodnak azok az induló vállalkozások, startup cégek, melyek szolgáltatásaikkal a rövidtávú lakásbérbeadással járó terheket veszik át.

Több olyan cég működik már, melyek a lakáskiadással kapcsolatos összes teendőt elvégzik a tulajdonos helyett. Így vállalják az ügyfelekkel, bérlőkkel való egyeztetést, a fogyóeszközök pótlását, a különböző szállásmegosztó oldalakon a lakás profiloldalának kezelését, a lakások átadását-átvételét, és a takarítást. Ez nagyjából a bérleti díj 10-15%-ába kerül.

 

Emellett több cég nyújt egy-egy problémára specializált megoldást. Így például vállalják lakástextíliák beszerzését, tisztítását, vasalását illetve szállítását. A lakás komplett felszereléséhez szükséges textíliák – ágyneműhuzatok, fürdőlepedők, konyharuhák – akár bérbe is vehetők.

Egy másik idő- és energiaigényes feladat a takarítás. Erre is létezik online takarítás közvetítő cég.

Jelenleg Budapesten körülbelül 8000 lakást adnak ki rövidtávú lakásbérlés keretében, eközben a fővárosban és közvetlen vonzáskörzetében 22 ezer szállodai szoba van.