Eladja budapesti szállodáit az Accor

Forrás: MTI/turizmus.com

 2014. október 21. 17:00

A francia Accor szállodalánc megvételre kínálta fel 46 közép-kelet európai szállodáját a saját érdekeltségébe tartozó lengyel Orbisnak – közölte a varsói központú vállalat kedden. Az eladásra felkínált szállodák többsége Budapesten, Prágában, Bukarestben és Varsóban van.

A varsói tőzsdén jegyzett Orbis, amely fölött az Accor gyakorolja az irányítási jogokat, Lengyelország vezető idegenforgalmi cége. Jelenleg 68 szállodát üzemeltet Lengyelországban, Litvániában és Lettországban.

Az Accor 142,3 millió eurót kér a részben saját tulajdonú, részben lízing- és franchise-szerződések alapján működtetett szállodákért, s november végéig biztosított kizárólagos tárgyalási jogot az Orbisnak. Varsói elemzők szerint az ügylet előnyös lehet az Orbis számára, mert kiterjeszti működési területét a térségben. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a piac jobban örült volna, ha az Accor nem érdekeltségi körén belüli cégnek ajánlja fel a szállodákat.

Gilles Clavie, az Orbis vezérigazgatója szerint az Accor ajánlata az előzetes elemzések szerint beleillik az Orbis stratégiájába, de a részletes elemzés és a tárgyalások időbe telnek.

Szerkesztőségünk megkeresésére az Accor budapesti központjában elmondták, tudnak az ajánlattételről, de nekik sem lehet további információjuk, hiszen még folynak a tárgyalások. Megerősítették ugyanakkor, hogy mivel a cégcsoporthoz tartozó tulajdonos léphet a képbe, nagy valószínűséggel nem lenne érdemi változás az érintett házak működésében.