Rajtunk a sor – Flesch Tamás az áfacsökkentéssel megnyíló lehetőségekről

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. június 09. 18:02

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke soha nem látott lehetőségnek tartja, hogy 2020 januárjától 5%-ra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája. Flesch Tamással a kedvező változás hatásait latolgattuk.
Mennyi marad a szállodaiparban az áfa 18-ról 5%-ra történő csökkentése nyomán, és hogyan használja ezt fel a szakma?


Összességében milliárdos nagyságrendű tételről van szó, még úgy is, hogy a vállalkozásoknak az 5%-ra csökkentett áfa mellett 4%-os turisztikai hozzájárulást kell majd fizetniük. A 4%-ból befolyó összeget az állam turizmusfejlesztésre forgatja majd vissza, részben fejlesztésekre, részben marketingkommunikációra.

A szállodák az áfacsökkentésből náluk maradó összeget jórészt az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztésére fordítják majd.

Most elérhetővé válik, hogy hosszú távú, megbízható minőségű szolgáltatást tudjunk nyújtani, és senki ne kényszerüljön rá, hogy olyasmin spóroljon, amin nem szabadna: gondolok itt akár a megfelelő számú személyzetre, a takarításra, a reggeli minőségére, vagy mondjuk egy aktuálissá vált matraccserére.

A „szoftver" ugyanilyen hangsúlyos. A szállodák munkahelyteremtő, illetve munkahely-megtartó képessége javul, és tudunk majd olyan versenyképes alternatívát kínálni a fiataloknak, amiért a 3-5 éve külföldön dolgozók is szívesen hazatérnek, és itthon kamatoztatják a kint megszerzett tudást.

Végeredményben pedig ezzel is, azzal is a vendég jár majd jól.

Nagyon pozitív, hogy a bejelentés már most megtörtént. Így a szállodák komplex módon, előre tudnak tervezni és felkészülhetnek a jövő évre, eszerint kalkulálhatnak a majdani fejlesztéseik ütemezésével.

Flesch Tamás: Most elérhetővé válik, hogy hosszú távú, megbízható minőségű szolgáltatást tudjanak nyújtani a szállodák

Fotó: Dombóvári Judit / turizmus.com

Aki nem ismeri a szállodaipar történéseit, rögtön az áfacsökkentés árakra gyakorolt hatását kéri számon a szállodásoktól. Megvilágítaná összefüggéseiben is, mit céloz pontosan, és miért jelentős ez a gazdaságélénkítő intézkedés?

Jelenleg dübörög a turizmus, Budapesten csúcsra vannak járatva a szállodák, és átlagár, illetve RevPAR tekintetében is sikerült növekedést elérnünk. De látni kell, honnan indultunk! A válság után minden STR-statisztikában sereghajtó volt Budapest, RevRAR és átlagár szempontjából is az utolsó helyek egyike volt a miénk.

Nem volt jobb a helyzet vidéken sem. Az alacsony jövedelmezőség miatt mindenki behúzta a féket, fontos beruházások, korszerűsítések, felújítások maradtak el, nehéz volt a szerviz színvonalát szinten tartani. Azt pedig mondanom sem kell, hogy ez végső soron presztízsveszteséget is okozott, korántsem volt már olyan vonzó a fiatalok számára ez a mi szeretett szakmánk, mint korábban.

Budapestet – köszönhetően részben az új légi járatoknak és a kínálat bővülésének – szerencsére újra felfedezték a világban, és trendi, szexi desztinációként vált népszerűvé. Felfelé ívelt a belföldi turizmus is, aminek az egyik motorja a SZÉP-kártya, illetve az a szemléletbeli változás, hogy itthon is jó nyaralni.

De az összes pozitív trend mellett is alig vagyunk előbbre, mint a válság előtt. Viszont most, ebben a dinamikusan fejlődő időszakban óriási lendületet adhat a Kisfaludy-program és az áfacsökkentés. Az árakat mindig a piac dinamikája határozza meg, és Budapest európai viszonylatban még most sem számít drágának. Én inkább azt mondanám, hogy a megvalósuló fejlesztések nyomán az ár-érték arány javul jelentősen. Jó terméket pedig eladni is könnyebb, és a benne dolgozók is jobban tudnak vele azonosulni.

 

Hogyan néz ki mindez nemzetközi viszonylatban?

A szállodaipar – főleg Budapesten, ahol a vendégek túlnyomó többsége külföldi – exportágazatnak számít, vagyis az áfa ilyen módon versenyképességi kérdés is. Magyarországon mindig is magasabb volt az áfa az európai átlagnál, ráadásul Ausztriában és Szlovákiában 10%-os, Horvátországban 13%-os, Romániában 5%-os szálláshelyi áfára tértek át 2019-ben.

Az áfacsökkentés makrogazdasági szempontból is átgondolt és ésszerű gazdaságélénkítő intézkedésnek számít. A mi feladatunk most az, hogy mi is ugyanilyen ésszerűen használjuk fel ezt a forrást, és okosan éljünk a lehetőséggel.

 

Mikor lesznek érezhetők az intézkedés első hatásai?

Már néhány hónapon belül. Nemcsak nagy beruházásokra kell ugyanis gondolni, sokszor a kis dolgok a leglátványosabbak. Egy kazáncsere, aminek köszönhetően rögtön lesz elég meleg víz, a légkondicionáló javítása, egy frissebb, minőségi ágynemű, vagy akár csak az, hogy jobb és elegendő személyzet dolgozik a hotelben, azonnal érezhető a vendégek számára is. A pozitív kommentek pedig rövid úton készpénzre válthatók.

De nagyon fontos kiemelni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetésének jelentőségét is. Az NTAK sikeres és zökkenőmentes elindítása, s így az ágazat kifehérítése egyfajta előfeltétele volt az áfacsökkentésnek a kormány részéről, és szövetségünk ebben teljes mellszélességgel együttműködött.

De az NTAK óriási segítség lesz az üzletmenet szempontjából is, hiszen a napi adatszolgáltatás révén azonnal hozzáférhetők lesznek a statisztikák az egész ország területére és valamennyi szálláshelytípusra vonatkozóan. Ez hatalmas fegyvertény, és nagyon komoly háttér a fejlesztések és a marketing megtervezésének szempontjából.

Összességében tehát soha nem látott lehetőségek, és egy tisztább, átláthatóbb, statisztikailag pontosan mérhető, jól tervezhető jövő előtt áll a szállodaipar 2020-tól.