Stratégiai megállapodást kötött Hévízzel a Magyar Turizmus Zrt.

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2015. május 19. 21:31

A stratégiai együttműködés célja a külföldi, elsősorban gyógyvendégek számának növelése Hévízen és térségében. A megállapodás keretében Hévíz és a Magyar Turizmus Zrt. ebben az évben közösen mintegy 160 millió forintot fordít a német, az orosz és az osztrák piac megdolgozására.

A szerződést Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója és Horváth Orsolya, a Hévíz TDM Egyesület elnöke kedden írta alá Hévízen. Az országos és a helyi marketingszervezet már évek óta együttműködve dolgozik azon, hogy a hagyományos piacok megőrzése mellett új lehetőségeket tárjanak fel, a mostani megállapodással ezt fűzték szorosabbra. Mind a két szervezet intenzív promóciót folytat Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Oroszországban, a délszláv piacokon, valamint Észak-Európában.

 

Faragó Péter a szerződés ünnepélyes aláírása alkalmából kifejtette: a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai együttműködésre törekszik azokkal a szervezetekkel, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják hazánk turisztikai imázsára, a keresletre és a turisták elégedettségére. Hévíz a külföldiek körében a 2. legkedveltebb magyar város, míg a belföldi turizmus 5. legnépszerűbb célpontja. Hozzátette: a marketing sikerének egyik záloga a partnerség, a források koncentrálása, aminek fontosságát a társaság 3 éves marketingterve is hangsúlyozza. Emlékeztetett rá, hogy 2015-től új lehetőségként uniós források is megnyílnak nemzeti marketingre, a következő három évben több mint 8 milliárd forint értékben.

A Hévízzel kötött megállapodás – amely az első ilyen az országban – megfogalmazza a közös promóciós tevékenység területeit, ezek PR-kampány, tanulmányutak szervezése, szakmai rendezvényeken, kiállításokon való részvétel, outdoor és online megjelenések.

Szerkesztőségünk kérdésére Maráczi Gábor, az MT Zrt. marketingigazgatója elmondta: az együttműködés idei pénzügyi kerete mintegy 160 millió forint, amelyből Hévizet három fő küldőpiacán, Németországban, Oroszországban és Ausztriában népszerűsítik egy közösen összeállított ütemterv szerint.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a település már évekkel ezelőtt elkötelezte magát a minőségi gyógy- és egészségturizmus fejlesztése mellett, jövőre kezdeményezni fogják a Hévízi-tó világörökséggé nyilvánítását, az ehhez szükséges tanulmányon már dolgozik egy húszfős szakértői gárda. Közép-Európa gyógyturisztikai központját szeretnék a térségben kialakítani, hévízi központtal – ismertette célkitűzéseiket Papp Gábor polgármester.

Horváth Orsolyától, a helyi TDM-szervezet ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a város idei marketingtervét a szolgáltatók összefogásával és igényeik figyelembevételével alakították ki. A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. támogatását az önkormányzat 20 százalékkal, 120 millió forintra emelte 2015-ben, amit a szolgáltatók további 30 millió forinttal egészítettek ki. Újdonság, hogy míg korábban a vállalkozók év közben, kampányjelleggel csatlakoztak az egyes akciókhoz, idén megelőlegezték ezt az összeget.

A hévízi turizmus 2015. első negyedévben bekövetkezett visszaesésére reagálva az ügyvezető érdeklődésünkre elmondta: a szálláshelyek beszámolói szerint az áprilisi forgalom már elérte a tavalyi bázisértéket, s az előfoglalások alapján május-júniusban stabilizálódik a piac.

 

Az Új Széchenyi Terv keretében több mint 1,5 milliárd forint támogatással és önkormányzati szerepvállalással valósultak meg fejlesztések Hévízen: városrészek újultak meg, szabadtéri fitneszparkok, műfüves és multifunkciós focipályák létesültek, közösségi kerékpáros rendszer épült ki. Emellett 2,3 milliárd forint pályázati forrás bevonásával a turisztikai szolgáltatók is minőségi fejlesztéseket és funkcióbővítéseket hajtottak végre. A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Nemzeti Értéktár része lett a Hévízi-tó és a rá épülő hagyományos gyógyászat.