Top50 | Kiss Kornélia: Az oktatóknak meg kell tanulniuk a Z generáció nyelvén beszélni

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2024. március 21. 17:02

Kiadónk 10. alkalommal készítette el a magyar turizmus meghatározó szereplőit bemutató top 50-es kiadványát. Kiss Kornélia, a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Tanszékének vezetője, a turizmus-vendéglátás alapképzés szakfelelőse először szerepel a turizmus top 50-e között.

A turizmusképzésekre jelentkezők száma az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent, ezt a trendet a Covid-járvány, majd az energiaválság felerősítette. Erre válaszként a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Tanszékén a 2022/2023-as tanévben – szakmai partnerekkel, köztük a BGE-n végzett hallgatókkal együttműködésben – integrált felvételi kampányba kezdtek, amellyel az egyetem egyedisége mellett a turizmus-vendéglátás szakma szépségét és sokszínűségét is hangsúlyozták. A középiskolás diákokat és szüleiket megszólító, intenzív kampány hatására a turizmus-vendéglátás alapképzési szakra jelentkezők száma jelentős mértékben növekedett, miközben piacvezető pozíciójukat is megőrizték – mondta az év egyik legfontosabb aktivitásáról Kiss Kornélia, aki 2022 augusztusában került a tanszék élére.

„Ezzel párhuzamosan számos fejlesztésbe is belefogtunk. Részben a világjárvány hozta kihívások és lehetőségek, részben hallgatóink generációspecifikus jellemzői új oktatási kultúrát igényelnek. Ennek jegyében a tananyag-központúságot és a frontális előadásokat egyre inkább a tanulási eredmény alapú szemlélet, a digitális megoldásokkal támogatott tanulási élmény, a tanulást támogató környezet, benne a tudásátadásra lehetőséget nyújtó visszacsatolások, valamint az intenzívebb hallgató–oktató és hallgató–hallgató közötti interakciók váltják fel."

Kiss Kornélia, a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Tanszékének vezetője

Fotó: Dombóvári Judit

 

A tanszékvezető kiemelte, ahhoz, hogy a tudásátadással kapcsolatos céljaikat elérjék, az oktatóknak meg kell tanulniuk a Z generáció nyelvén beszélni, az ő fejükkel gondolkodni, ezért 2023-ban számos formában teremtettek lehetőséget a hallgatókkal való intenzív kapcsolattartásra, egymás kölcsönös megismerésére.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen, amely Magyarország legnagyobb üzleti közösségeként pozicionálja magát, a fejlesztések másik fő iránya a szakmával való együttműködés erősítése – hangsúlyozta. A turizmus-vendéglátás képzésben ennek központi terepe maga az oktatás: azok a szállodai, utazási irodai, rendezvényszervező, desztinációmenedzsment-területen, illetve társtanszékük, a Vendéglátás Tanszék képzési területein dolgozó szakmabeliek, akik óraadóként vagy mesteroktatóként kapcsolódnak be az oktatásba, naprakész ismereteik, tapasztalatuk és tudásuk révén az oktatói állomány nagyra becsült tagjai. A gyakorlati szakemberek ezenkívül még számos formában segítik az egyetem munkáját: a szakmai versenyekre történő felkészítésben, a hallgatói mentorálásban, a szakdolgozati konzultációkban, a bírálatok elkészítésében vagy záróvizsgaelnökként is rendszeresen számítanak rájuk.

„A BGE KVIK Turizmus Tanszék vezetőjeként dinamikus, kiváló oktatókból, ambiciózus doktoranduszokból és motivált hallgatókból álló, a szakmával szorosan együttműködő közösség kialakítása a célom. 2024-ben folytatjuk ennek a szakmai közösségnek az építését, aminek alapját meglévő képzéseink áramvonalasítása, az alapszak átfogó fejlesztése és új képzések kialakítása adja" – osztotta meg terveit Kiss Kornélia.

 

SZAKMAI ÉLETÚT

Kiss Kornélia diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, tudományos fokozatát a Szent István Egyetemen szerezte. A Magyar Turizmus Zrt.-nél kutatási igazgatóként, valamint a termékfejlesztést és -kommunikációt integráló terület vezetőjeként is tevékenykedett. 2013 óta dolgozik a felsőoktatásban.

*

Ha szeretné megrendelni a 164 oldalas, A turizmus 50 fontos szereplője & top 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal című kiadványt, amelyben közel 100 szakemberről olvashat, ezen az oldalon megteheti.