Heti 10-15 ezer bulihajós turistától szabadulna Újlipótváros

Forrás: turizmus.com

 2024. április 04. 11:28

Felkavarta az állóvizet a fővárosi önkormányzat terve a budapesti belvárosi hajókikötők számának korlátozására. A legnagyobb viták az újlipótvárosi partszakaszról szólnak, ahol a meglévő 24 kikötőből csak 9 maradna a hajókikötők átrendezése után.

A XIII. kerületi önkormányzat hosszú évek óta képviseli azt az álláspontot, hogy a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán véget kell vetni a rossz állapotú hajók által okozott környezeti- és zajszennyezésnek, és a vendégeik által okozott deviáns közterületi magatartásformáknak – válaszolta a Telex megkeresésére a kerületi polgármesteri hivatal sajtóosztálya azt követően, hogy a napokban tárgyalta a fővárosi önkormányzat a Duna-parti Építési Szabályzat módosítását.

Korábban a Turizmus.com is beszámolt arról, hogy a Duna-parton kikötő turistahajók számának csökkentéséért és funkciójuk korlátozásáért lobbizik a kerületi önkormányzat.

 

24 kikötőből csak 9 maradna Újlipótvárosban

Ladányi Zsolt a XIII. kerület kommunikációs referense szerint a készülő fővárosi szabályozás minden tekintetben előrelépés a jelenlegi állapotokhoz képest, hiszen hetente 10-15 ezer, "olcsó alkoholtól fűtött" bulihajós turista vonul át a tízezrek által lakott Újlipótvároson.Jelenleg ezen a részen 24 kikötő található, kikötőnként akár 3-4 hajóval, a Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása után pedig ez a mennyiség 9 kikötőre csökkenne kikötőnként maximum 2 hajóval. Három helyen köthetnének ki továbbra is szállodahajók. Ladányi elmondta, ha a tervezett módosítás hatályba lép, a Szent István park előtti részen a Duna-part 450 méterén például nem is lehet kikötő, így oda egyáltalán nem állhatnak majd hajók.

 

Így oldanák meg a környezetszennyezést

Az átrendezés okai között szerepel, hogy a hajók sok helyen bezavarnak a világörökségi panorámába, szennyezik a környezetet, bajok vannak hulladék- és a szennyvíz elszállításával, valamint a hangos és büdös áramfejlesztő aggregátorokkal is. Ezért a koncepció a belvárosban korlátozná a kikötők számát, a belvárostól távolabb eső partszakaszokra helyezett kikötőknél pedig parti vezetékes áramszolgáltatással, és „vízoldali” hulladékbegyűjtéssel csökkentenék a környezet terhelését.

A Duna-parti építési szabályzatok módosításáról Karácsony Gergely főpolgármester is közzétett egy bejegyzést a hétvégén, konkrétumok nélkül azt írva: „rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból”.

A módosítás még nem lépett életbe, a fővárosi közgyűlés csak a szabályzatot felülvizsgáló tervezés véleményezési szakaszának lezárásáról határozott legutóbbi ülésén.

 

Aggódnak a hajózási cégek

A hajózási cégek érthetően nem örülnek az átrendezésnek. A BKV szerint az ő személyhajóik nem zavarják a dunai látképet, és korszerű dízelmotorokkal vannak felszerelve. Mint írják, nem tudják elfogadni, hogy a cég 11 kikötői helye 5-re csökkenjen, ráadásul úgy, hogy azok kiváltására nincs valós lehetőség. A módosítással a BKV állítása szerint vélhetően a teljes hajózási ágazat ellehetetlenülne, a a hajós szolgáltatások pedig a borítékolható áremelések miatt sokak számára elérhetetlenné válnának.

A hajós cégek szerint a tervezet nem foglalkozik a személyhajózás turisztikai jelentőségével

Fotó: 123rf.com

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szerint az előzetes megbeszéléseken nem volt szó ilyen nagy mértékű kikötői átrendezésről. Mint ahogyan arról sem, hogy a budapesti személyhajók több mint 90 százalékának el kell hagynia a jelenlegi kikötőjét az Árpád híd és a Szabadság híd között, és egy eddig meg nem nevezett budapesti külvárosi kikötőben kell majd lenniük. A tervezet szerintük nem foglalkozik a személyhajózás turisztikai jelentőségével.

A fővárosi hajós biznisz jelentőségét mutatja, hogy a turistaszezonhoz kapcsolódó sétahajózásban, városnéző hajózásban, illetve az egész évben üzemelő program- vagy rendezvényhajózásban a 10 legnagyobb hajózási társaság összesen több mint 40 hajóval vesz részt a Telex összesítése szerint. Nemzetközi kitekintéssel: Budapesten évente 3200‐3500 kikötést regisztrálnak, 420‐450 ezer utassal az ide érkező szállodahajók fedélzetén.