Porsche múzeumot kapott csehországi szülőfalujában

Forrás: MTI

 2016. november 10. 18:44

Felújították és múzeummá alakították át Ferdinand Porsche, a legendás német autótervező és a híres autógyár alapítójának szülőházát az észak-csehországi Vratislavice nad Nisouban. A többmilliós költségeket a Skoda autógyár fedezte.

Az új Porsche Múzeum hivatalos megnyitója pénteken lesz – közölte csütörtökön Anna Frydlova, a Mladá Boleslav-i Skoda Múzeum vezetője. Vratislavicében, amely ma a több mint százezer lakosú Liberec elővárosa, korábban – 2013-2014-ben – a helyi művelődési központban már volt egy Porsche-tárlat, ahol három régi Porsche autó is látható volt, de azt a helyi lakosok között a névadó náci múltja miatt kirobbant vita nyomán bezárták.

A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda a tárlat bezárása után megvette Porsche szülőházát és azt külsejében a 19. századvégi állapotra emlékeztetve felújíttatta. Ferdinand Porsche (1875–1951) életének első 18 évét töltötte az akkor német nyelvű szülőfalujában.

Fotó: www.automuzeum.cz


A múzeummá átalakított, immár szabadon látogatható házban három tárlatot alakítottak ki. A Porsche autógyár ígéretet tett arra, hogy akárcsak a korábbi kiállítás esetében, itt is rendszeresen cserélni fogja a múzeumban látható régi Porsche kocsikat. A házon emléktábla van elhelyezve, az egyik szobában pedig a zseniális autótervezőre emlékeztető számos fénykép és használati tárgy látható.

A múzeumba látogatók a bejáratnál iPadet kapnak, amellyel minden kiállított tárgyról, az autótervező életéről, beleértve a II. világháború éveit is, és szülőfalujáról is alapos információkat kapnak.

Fotó: www.automuzeum.cz


Az új múzeum legérdekesebb kiállítási tárgyának az az 1900-ból származó Porsche kocsi számít, amellyel a fiatal autótervező 1903-ban Vratislavicébe érkezett, hogy bemutassa szüleinek menyasszonyát. Az új Porsche Múzeum ellen eddig senki sem tiltakozott.