Folytatódott a pozitív trend Európa szállodaiparában

Forrás: turizmus.com

 2016. július 05. 16:51

2016 első negyedévében enyhe növekedés votl tapasztalható Európa szállodaiparában, a foglaltság kevesebb mint 1 százalékkal, de emelkedett, a napi átlagár 1 százalékkal, a REVPAR 2 százalékkal nőtt- írja a ECM-MKG European Destinations Observatory riport.

Mint fogalmaznak, országokra levetítve már sokkal nagyobb kontrasztok és eltérések láthatók. Az olyan tényezők, mint a migránsválság, vagy a biztonság több kulcspiacon megingatta a turizmust márciusban.

Miután Brüsszelt terrortámadás sújtotta, a REVPAR 7,4 százalékkal visszaesett, a foglaltság 5,5 százalékkal csökkent. Más európai fővárosokra, mint például London vagy Berlin, szintén hatással voltak ezek az események, a turisták ugyanis általánosságban is elbizonytalanodtak az európai biztonsággal kapcsolatosan.

Forrás: www.hospitalitynet.org

Ugyanebben az időszakban Franciaországban (a fővárost leszámítva) jelentős bővülést tapasztaltak, Reims-ben 13,1%, Lille-ben 8,2%, Marseilles-ben 7,4% volt a növekedés.

Párizs viszont még mindig nem épült fel a tavaly novemberi események hatásai alól, a REVPAR 9,9 százalékkal csökkent.

Mindeközben vannak városok, ahol nagyon szép növekedést tapasztalnak. Prágában a REVPAR 18,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, Amszterdam pedig szintén a nyertesek között van  a maga 17,1 százalékos növekedésével.

A tanulmányban Budapestet is említik a szerencsés városok között, 10,7 százalékos REVPAR-növekedéssel.

A lengyel szállodások az kézilabda Európa-bajnokság pozitív hatásait élvezhették az év elején (+6,1%), Ausztriában is emelkedés volt (országosan  5,7%, Bécsben 0,6%).

Edinburgh 7,5 százalékos bővülést könyvelhetett el, Liverpool viszont 4,5 százalékos csökkenést.

Dél-Európa szintén jobb eredményeket produkált, mint 2015 első negyedévében. Spanyolországban néhány népszerű város kifejezetten magas REVPAR emelkedést tudott realizálni: San Sebastian +34%, Zaragoza +25,9%, Malaga és Sevilla +21,7%, Barcelona +16%, Madrid +12,8%. Lisszabonban és Rómában a növekedés csak 2-3% közötti volt.

Forrás: European Cities Marketing