Bódvalenkei vígasságok

Forrás: turizmus.com

 2015. július 20. 20:19

A cigány kultúra és művészet immár hagyományos seregszemléjére várják az érdeklődőket a híres „freskófaluba" augusztus 7–8-án.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Freskófalu projektje keretében ismét megrendezi a Bódvalenkei vígasságokat (korábbi neve Sárkányünnep), mely immár hagyományosan az egymás művészetében, kultúrájában lelt közös öröm ünnepe, többek közt sok zenével és tánccal.

Idén a szokásos kavalkád, nagyszerű zene és sok látni- és ízlelnivaló mellett Bódvalenke mást is kínál: Költözz be hozzánk! – mondják. Erre a hétvégére az érdeklődők megoszthatják az életüket a falu lakóival: megtanulhatnak például begyújtani a masinába, vagy a vakarót kisikálni, és esténként kezdődhet a buli.

A fesztivál első napja Sárkánybúcsúztatóval indul, majd megnyitják Amigo kiállítását az Albert Hallban, az este pedig a világzene jegyében telik a Romungro Gipsy Band, a Kanizsa Csillagai, a Borra-Való Zenekar és a Vojasa fergetegesnek ígérkező koncertjével, melynek szünetében Zoran Tairovic részben Bódvalenkén forgatott "Elég!" című kisjátékfilmjét láthatják a vendégek.

Szombaton délelőtt kirándulásokat, kalandtúrákat szerveznek a Bódvalenkét körülölelő, páratlan növény-és állatvilágban gazdag lápra, az esztramosi bányajáratokba, vagy a Rákóczi-barlangba. Délután Szalóki Ági gyerekműsora következik, de lesz még táncház, harcművészeti bemutató, filmvetítések, mesesarok és költészet, valamint sárkányeregetés és tárlatvezetések, a képek előtti improvizációkkal. Az esti koncert az európai cigányzene legjavát mutatja be: a szerb Interkulturalni Teatar az orosz cigányok csodálatos dalait hozza el, a Romengo az autentikus oláh cigányzene egyik legkiválóbb tolmácsolója, de az andalúziai cigányok világába is el tudják röpíteni a közönséget, aki a programsorozat végén a RumbARoma koncertjét élvezheti.

A fesztivál ideje alatt civil szervezetek és egyházi cigány missziók képviselői a szegregáció problémáit vitatják meg.

Szálláslehetőség: sátorhelyek a faluban, illetve a környékbeli vendégházakban. Jelentkezés, információ: www.bodvalenke.eu; info@bodvalenke.eu; Tel.: 06-48/450-155; 06-30/989-5070