Izgalmas turisztikai attrakcióvá érett az Esztergomi Adventi Vásár

Forrás: turizmus.com

 2024. január 19. 15:51

Négy hétvégén keresztül ünnepi műsorokkal, vásári forgataggal és gasztronómiai különlegességekkel várták az Esztergomba látogatókat. Triplájára nőtt a vásár területe, a látogatók száma a város vendégéjszaka-számára is jó hatással volt.

Minden tekintetben rekordot döntött a 2023-as Esztergomi Adventi Vásár. A korábbi vásárterületet jelentősen megnövelték, hiszen a Széchenyi tér mellé bekapcsolódott az Esztergomi Piac és az előtte található sétálóutca is, ahol tematikus gasztronómiai programokkal egészítették ki programkínálatot. A város több pontján megrendezett eseményre több mint 20 ezren látogattak el.

A fiatalok részéről a legnagyobb attrakció a közel félezer négyzetméteres jégpálya volt, melyre mintegy 7.000 jegyet adtak el, továbbá több mint 2.500 esztergomi iskolás – testnevelés óra keretében – próbálhatta ki díjmentesen a korcsolyázást. A pályán olyan programokat is szerveztek, mint például jégparti, curling bemutató, jéghoki és jégtánc show.

A fiatalok számára a hatalmas jégpálya volt a legnagyobb attrakció

Fotó: Visit Esztergom

Összesen 40 kézműves értékesítette portékáit, és a gasztronómiai kínálat is emelkedett. Kimagasló sikere volt a DRK és az EGOM márkák kollaborációjából született ruházati termékeknek, míg az ételek tekintetében a hatalmas töltöttkáposztás burger, a hagyományos sültkolbász és a kürtőskalács vitte a prímet.

A 20 színpadi produkció mellett óriási sikere volt a II. Esztergomi Angyaljátéknak, ahol közel 100 közreműködővel – szólisták, fúvósok, kórusok – testesítették meg az angyalokat. A gyermekműsorok közül a legtöbben az Alma Együttes koncertjére voltak kíváncsiak, de Kovácsovics Fruzsina és a Kiskalász Duó műsorát is szép számmal látogatták.

Minden műfajban rekordot döntött a 2023-as Esztergomi Adventi Vásár

Fotó: Visit Esztergom

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) statisztikája alapján az esztergomi vendégéjszakák száma is szépen emelkedett. Decemberben 10,7%-os növekedést mértek az előző év hasonló időszakához képest.

A teljes 2023-as évet nézve 256.414 vendégéjszakát töltöttek el Esztergomban, ami 5,4%-os emelkedést jelent a 2022-es évhez képest. A külföldi vendégéjszakák tekintetében pedig kimagasló, 34%-os növekedést produkáltak az ezt megelőző évhez képest.