Tökéletes vízkezelés, biztonságos medencehasználat

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. április 07. 15:02

Hogy a medencét biztonságosan használhassuk, nem árt tisztában lenni azokkal a tennivalókkal, melyek segítik a biztonságos pancsolást, és senki sem kap majd kellemetlen fertőzést. Nem bonyolult tennivalókról van ám szó. A lényeg a rendszeresség és az alaposság.

Nem mellékes szempont, hogy a gondos karbantartás és ápolás kifizetődő: a medence anyagát is megóvjuk ezzel, ami nem lényegtelen a kiadások szempontjából.

A legfontosabb tennivalók

A pH-érték beállítása, a víz fertőtlenítése, az algák elpusztítása, a pelyhesítés és az állandó karbantartás – ezek a legeslegfontosabb tennivalók. Rendszeresen meg kell szabadulni a szennyeződésektől, melyek még a legtisztább medencében is előfordulnak. A nagyobb szennyezőanyagokat a szkimmerrel vagy a leszedőhálóval tudjuk begyűjteni. A medenceporszívóval – már kézi és robot formában is beszerezhető – a leülepedett szennyeződéseket igen egyszerűen el lehet távolítani a medencefenékről. A vízforgató mozgatja a medencevizet, így képes a szűrő megfogni a koszt. A különféle vegyszerek pedig a kórokozókkal bánnak el.

Az algák gyorsan és könnyen képesek a vízben elszaporodni

Fotó: medenceorias.hu

A pH-érték beállítása és a fertőtlenítés

A víz pH-értékének beállítása talán a legeslegfontosabb. Nem jó, ha túl magas, de az sem, ha túl alacsony. Optimális a 7,2-7,6 érték. Ez kicsit magasabb a tiszta víz pH-jánál, amely 7. A megadott, kicsit lúgosabb érték az emberi szem pH-értékéhez igazodik. A túl magas pH-érték azért jelenthet gondot, mert a klór magas pH közegben nem hat megfelelően. Ez pedig a mikroorganizmusok elszaporodásának kedvez. Megindulhat az algásodás, és baktériumok, gombák is megtelepedhetnek a medencében.

Az előírt szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg. Fertőtlenítésre ma már a klór mellett alternatív módszerek is léteznek: a sóbontó berendezés, az aktív oxigénes vagy az UV-fényes tisztítórendszer.

Algamentesítés

Az algák gyorsan és könnyen képesek a vízben elszaporodni. Éppen emiatt nagyon fontos a megfelelő vegyszer, az úgynevezett algaölőszer rendszeres és előírt alkalmazása. Ezzel elkerülhető a víz zavarossá válása és a medencefal nyálkásodása. A vízhőmérséklet függvényében hetente-kéthetente végzett úgynevezett sokkoló klórozással ezt támogathatjuk. Így lehetünk biztosak abban, hogy az algák nem fogják elrontani a medencézés élményét.

Ne feledkezzünk el a pelyhesítésről sem!

Az igazán apró, szemmel nem látható szennyezőanyagokat a nagyon okos találmány, a pelyhesítőszer képes nagyobb „kupacokba” rendezni. Így már nem tudnak átcsusszanni a szűrőberendezés résein, fennakadnak rajta. Már csak a szűrőből kell kitisztítani őket, nem lesz tőlük immár zavaros a víz. Multitablettákat is lehet ma már kapni. Ezek a klórt, az algaölőt és a pelyhesítőszert is egyben tartalmazzák. Érdemes tanulmányozni a folyton korszerűsödő kínálatot! A folyamatos karbantartással pedig biztosítható, hogy a medencét hosszú ideig gond nélkül használhassuk.

(X)