11 plusz 10 milliárd költségvetési forrás turizmusra

Forrás: turizmus.com

 2016. június 22. 21:25

Június 22-én délelőtt, a Rákóczi hajón a turisztikai sajtó képviselőit, délután, a Buddha Bar Hotelben a turisztikai és sport szakmai szervezetek képviselőit tájékoztatta a kormány turizmussal kapcsolatos terveiről Bienerth Gusztáv.

A turizmusért felelős kormánybiztos elmondta, hogy talán soha nem állt rendelkezésre annyi állami forrás turisztikai célokra, mint amennyit a 2017. évi költségvetés biztosít. A Turisztikai Célelőirányzat összegét, a korábbi tervezetben szereplő 5,5 milliárdról 11 milliárd forintra emelték, s ehhez társul még egy 10 milliárd forintos turizmusfejlesztési alap. Szerkesztőségünk kérdésére Bienerth Gusztáv kifejtette, hogy a 11 milliárdos összeg fedezi majd a Magyar Turisztikai Ügynökség működési költségeit, a nemzeti marketing tevékenység kiadásait, valamint, bizonyos mértékig, magyarországi, turisztikai rendezvények támogatását is. A 10 milliárd forintos külön keretet kifejezetten az uniós forrásból megvalósuló projektek segítésére, illetve, az uniós forrásból nem támogatható fejlesztésekre fordítják majd.

A kormánybiztos kiemelte a vendéglátó tevékenység áfájának csökkentését 27 százalékról 18 százalékra, illetve, 2018-tól 5 százalékra, hozzátéve, hogy a második lépcsőben viszont 4 százalék turizmusfejlesztési hozzájárulást be kell majd fizetniük a vendéglátó vállalkozásoknak, amelyeknek, az összesen 9 százalékos adóterhelése is csak megközelítik majd az uniós átlagot.

A kormánybiztos a költségvetési források növelésének, valamint az áfaterhek csökkentésének ismertetésével is azt kívánta demonstrálni, hogy a kormány valóban elkötelezett a turisztikai ágazat helyzetbe hozása mellett. Bienerth Gusztáv további számokkal illusztrálta, hogy az ágazat már ma is kiemelkedően teljesít, s minden alap adott, hogy stratégiai ágazatként kezelve Magyarországot, illetve Budapestet valóban Közép-Európa turisztikai központjává tegye: 2015-ben a vendégek száma 8 százalékkal, a vendégéjszakák száma 6 százalékkal, a szállásdíj-bevétel 13 százalékkal, a szálláshelyek összes árbevétele pedig 11 százalékkal nőtt, s 2016-ban, az eddig eltelt időszak alapján, hasonló tendencia várható.

A kormánybiztos kifejtette, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség megalakítása, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok egy kézbe adása, illetve a kormánybiztosi intézmény létrehozása ( a költségvetés elfogadása előtt készült interjúnk frissített változatát a Turizmus Panoráma július-augusztusi számában olvashatják majd) világosan mutatja a kormány turizmussal kapcsolatos filozófiájának megváltozását. Hozzátette, 2016 második félévében nemzetközi, turisztikai befektetői konferenciát szerveznek Budapesten.

Újságírói kérdésre válaszolva Bienerth Gusztáv elmondta, hogy nem került le napirendről a turizmus törvény megalkotása, de, az ágazat számára fontosabbnak tartja azokat a gyakorlati lépéseket, illetve döntéseket, amelyekkel a kormány egyértelművé tette a turizmus iránti elkötelezettségét.

 

A sajtótájékoztatón az MTÜ képviseletében megjelent, s külön újságírói kérdésekre válaszolt Kocsmár Kornél (a kormánybiztos balján) operatív vezérigazgató helyettes és Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató is.

Fotók: Zelnik Péter / Magyar Turisztikai Ügynökség