A vezérigazgató szerint a Sólyom már az idén szállíthat utasokat

 2013. október 01. 17:17

A Sólyom vezérigazgatója a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kapott jelzés alapján arra számít, hogy a légitársaság október közepére megkapja az engedélyeket a tevékenység folytatásához, és így még az idén elindulhatnak a járatok.

A tervek szerint a hatóság jövő héten végzi az első gép, az "Álmos" légialkalmassági ellenőrzését.

Vágó József az MTI-nek azt mondta: "jelen pillanatban nem látok olyan körülményt, amely alapján a Nemzeti Közlekedési Hatóság visszatarthatná az engedélyek kiadását".
A tervek szerint a Sólyom légitársaság november 1-jétől vagy december 1-jétől már repülne, az időpont attól függ, hogy akkor hány átvett repülőgépük lesz és hány útvonalra rendelkeznek majd repülési engedéllyel.
Kijelentette: az engedélyek kézhezvételét követően a légitársaság egy-két héten belül meghirdeti az előzetes menetrendet. Az online jegyértékesítéshez szükséges rendszer augusztus 31-re elkészült.
Vágó József megismételte korábbi kijelentését, hogy először a nagy európai városokba szeretnék elindítani a menetrendszerinti repülőjáratokat Budapestről London, Párizs, Frankfurt, Amszterdam, Stockholm, Milánó útvonalakon. Lehetséges, hogy már 2 repülőgéppel is elkezdenek repülni 2-3 városba naponta menetrend szerint, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy megvárják mind a hat lízingelt gép hatósági engedélyét.
A légitársaság három gépét készítette fel műszakilag a hatósági átvételre, de egyelőre a Nemzeti Közlekedési Hatóság még egyetlen gépükre sem adott ki olyan engedélyt, amellyel repülni lehetne. A tervek szerint a jövő héten első gépüket, az "Álmost" a közlekedési hatóság emberei átveszik.
A gépek átvételére vonatkozó hatósági eljárás két részből áll, a lajstromba vételből - ez az "Álmos" esetében már megtörtént - és a légialkalmassági felülvizsgálatból, amely a jövő héten várható. A másik két Sólyom-repülőgép a hatósági eljárásra vár, az átvétel nem a légitársaság miatt húzódik - tette hozzá a vezérigazgató.
Vágó József kitért arra, hogy meghívottként részt vettek a vidéki repülőterek szövetségének pénteki éves közgyűlésén, ahol két együttműködési területet ajánlott a Sólyom légitársaság. Az egyik szerint négy vidéki reptér igényei alapján Győrből, Sármellékről, Pécsről és Debrecenből a Sólyom regionális charter járatokat indítana, és ha jövőre elindítják Budapestről a tengeren túli repülőjárataikat, akkor ezekre a négy vidéki repülőtérről lehetségesnek tartanak budapesti ráhordást kisebb turbólégcsavaros repülőgépekkel. A másik együttműködési lehetőséget abban látják, hogy a pilóták, műszaki és egyéb szakemberek képzésébe a vidéki repülőterek, oktatóközpontok is bekapcsolódnának.
A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Sólyom légitársaság jelenleg 73 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat. Az első bérfizetés megtörtént, az augusztusi fizetésüket szeptember 10-én mindenki megkapta. A cégvezetéshez, a légiközlekedési szolgáltatáshoz szükséges munkaerő-állománnyal rendelkeznek, és büszkék arra, hogy nemzetközi szinten elismert légügyi vezető szakemberek vállaltak náluk állást, a dolgozók döntő többsége volt maléves munkavállaló, ez azt mutatja, hogy megvan a bizalom a cég iránt - mondta Vágó József.


Nagy várakozással tekintenek a SPA-CE vásárra a szakmai vásárlók

Az egészségturizmus nemcsak rövidtávú trendet jelent, jelentősége folyamatosan növekszik Európa-szerte. Jelenleg mintegy 1200 gyógyfürdő (spa) és gyógyhely található Európában. Kelet-Közép-Európában kiemelt fontosságúak a természetes gyógytényezők, ezen belül is a gyógyvizek. Rohanó világunkban a fürdőhelyek, gyógy- és wellness hotelek ideális lehetőséget kínálnak az egészségmegőrzésre, a stresszcsökkentésre, energiáink feltöltésére. A szakma képviselői, „vásárlói” (a hosted buyer-ek) mindig keresik az új gyógy- és wellness lehetőségeket. Az október 3-5. között zajló SPA-CE egészségturisztikai szakmai vásár az egyik legjobb alkalom a közép-európai lehetőségek megismerésére, üzleti kapcsolatok kiépítésére. Az elmúlt 4 év során a rendezvény az egyik legnevezetesebb eseménnyé nőtte ki magát, kiváló lehetőség kapcsolatépítésre, ötletek és elképzelések cseréjére, üzleti lehetőségek megtárgyalására.

A németországi FIT Reisen képviselője, Claudia Wagner szerint az egészségturizmus határozottan fejlődik Európában, továbbá kifejezetten növekvő érdeklődés mutatkozik a kelet-európai gyógy- és wellness turizmus iránt. Bíznak benne, hogy új ismeretségekre, üzleti lehetőségekre tehetnek szert a kiállításon.

Az Oroszországból Magyarországra beutazó turisták száma évről évre növekszik, egyre többen keresik fel a fürdővárosokat – mondta el Olga Kaplina, az oroszországi Les Fores-től. Az utazók érdeklődésének középpontjában Budapest, Balaton és Hévíz áll, de szeretnék további egyedi kezeléseket kínáló, egyedi természeti adottságokkal rendelkező gyógyhelyek kínálatával bővíteni ajánlataik számát. Elmondása szerint a magyarországi kínálatban érdemes lenne jobban diverzifikálni a prevenciós, rehabilitációs és a pihenés célú programokat, hogy még izgalmasabb és változatosabb legyen az ajánlati paletta. Mindenesetre komoly potenciál rejlik a magyar egészség- és aktív turizmusban. Abban a reményben vesznek részt a vásáron, hogy megerősíthetik kapcsolataikat meglévő partnereikkel és újakkal bővíthetik a már meglévők körét, így ez a rendezvény eredményes kapcsolatteremtési lehetőség lehet mind hosted buyerek, mind kiállítók számára.

A kanadai Heart of Europe Holidays munkatársa, Blanka Martincek Hanecak elmondta: azért jönnek el a vásárra, hogy jobban megismerjék a közép-európai régió egészségturisztikai adottságait és új lehetőségeket, különböző célcsoportok számára eladható programokat fedezzenek fel, valamint szeretnék bővíteni meglévő kapcsolatainkat.

A wellness-turizmus iránti érdeklődés és igény egyre nagyobb Észak-Amerikában. A legfontosabb célországok India és Thaiföld. Közép-Európa elsősorban az európai utazók előtt ismert, Észak-Amerikában kevésbé. Az észak-amerikai utazók nemcsak a wellness programokra kíváncsiak, hanem szívesen részt vesznek városnézéseken, koncerteken, bor és gasztronómiai programokon is. Előnyt jelent, ha a fürdő rendelkezik gyógy- és termálforrással. A lehetőségek végtelenek, jó marketinggel ide lehet vonzani az utazókat, de erős konkurenciát jelentenek az ázsiai és a dél- amerikai országok.

Közép-Európának érdemes megkülönböztetnie magát a versenytársaitól, piaci előnye a gyógyvíz és más természetes gyógytényezők, vagy éppen az akár rómaiakig visszanyúló fürdőkultúra lehet.





Szlovákiai szakembereknek mutatkozott be a kapuvári szénsavfürdő

Magyarország Nagykövetségének, a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai képviseletének és Kapuvár Önkormányzatának közös kezdeményezésére szeptember végén 25 szlovákiai szakorvos és újságíró előtt mutatkozott be a "kapuvári csoda", a szénsavfürdő. Dr. Harmati Zsolt, a pozsonyi Nagykövetség 1. beosztottjának köszöntője után Kapuvárról Németh Csóka Gábor alpolgármester, a kapuvári Lumniczer Sándor kórház működéséről pedig Dr. Benedek Zoltán, a kórház igazgatója tájékoztatta a megjelenteket. A szakorvosoknak (érsebészeknek, angiológus- belgyógyászoknak és diabetológusoknak) Dr. Horváth István, az angiológiai-rehabilitációs belgyógyászati osztály főorvosa tartott előadást, témája a komplex szénsavfürdős kezelési rendszer szerepe volt a perifériás érbetegségben (érszűkületben) szenvedő betegek gyógykezelésében. A szakmai rendezvény Kapuvár-környéki specialitások kóstolójával és aktív szakmai diskurzussal zárult.







Országszerte együtt ünnepeltük a Turizmus Világnapját. Az alábbiakban a hazai turisztikai régiók beszámolói olvashatók a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságainak (RMI) tolmácsolásában



Balaton

A kicsit borús időben az MT Zrt. Balatoni RMI csapata töretlen jókedvvel, a balatonfüredi Vitorlás téren ajándékokkal, csokoládéval, egy-egy palack ásványvízzel és az elmaradhatatlan mosollyal várta mindazokat, akik a turizmus és víz kapcsolatának jegyében megszervezett eseményen névjegyükkel is megerősítették, mennyire kötődnek a magyar tengerhez és mennyire szeretik a Balatont. Az RMI munkatársaihoz csatlakozott a balatonfüredi Tourinform iroda is. A megjelenést színesebbé tették a Reformkori Hagyományőrzők is, akik a Tagore-sétányon korhű ruhában korzózva levendulazsákokkal és marcipán szívecskével kínálták az arra járókat. A városban emellett más programok is várták az érdeklődőket: délután 5 órától ingyenes városnézés indult a Vitorlás térről, a Lóczy-barlangban pedig egész nap kedvezményes áron válthattak belépőt a kirándulók.

Balatonfüred mellett a régió számos településén várták apró ajándékokkal a vendégeket: Gyenesdiáson ingyenesen lehetett megnézni az egyedülálló, közel 400 db-os antik vaskályha magángyűjteményt és a Lőtéren nyíltnap keretében bárki kipróbálhatta az agyaggalamb lövészetet is. A zalakarosi Tourinform iroda idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, így szeptember 27-én nem csak a Turizmus Világnapját, hanem születésnapot is ültek a Balaton fürdővárosában – hangulatos rendezvényeknek, koncerteknek adott otthont Zalakaros. Siófokon, a Galérius fürdőben a Világnap alkalmából szervezett nyíltnapon szauna programokat próbálhattak ki a vendégek, míg a Balatoni Hajózási Zrt. egyes járatain kedvezmények és különböző programok várták az útra kelőket. A világnapi programok részeként a Siófoki Víztorony ezen a hétvégén ajándék oxigénes ásványvizet osztott a belépőjegy mellé.



Dél-Alföld

A Dél-alföldi RMI és az orosházi Városmarketing és Tourinform-iroda munkatársai közös akciója keretében a vadonatúj orosházi főtéren látták vendégül az arra járókat. A gyerekeket kézműves játszóházba invitálták, ahol szakavatott útmutatás mellett csuhéfigurákat készítettek és gyöngyöt fűztek. A Magyar Turizmus Zrt. munkatársa szív alakú marcipánt és lufikat osztogatott a betérőknek. A szomszédos kávézó vendégei boldogan fogadták kávéjuk mellé az édességet, a mosolyt, s hogy már Magyarországon is ünneplik a Turizmus Világnapját!

Dél-Dunántúl

A Turizmus Világnapja alkalmából a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága (DDRMI) az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft-vel fogott össze.
A "Pécsi szökőkutak” címet viselő ingyenes városnéző séta 27-én délután 3 órakor indult a Szent István térről, a Bazilika elől. A túra állomásain a DDRMI ajándékokkal kedveskedett a résztvevőknek.

Észak-Alföld

Az Észak-alföldi RMI munkatársai napközben a Martfű Termál Spa fürdőjében, illetve a szállodában köszöntötték a vendégeket, valamint az ott dolgozókat. Az este beköszöntével a Szolnoki Főiskolán a Kutatók Éjszakájához csatlakozott az RMI csapata, ahol vetítésen mutatták be a régió kevésbé ismert értékeit, illetve a turizmusban alkalmazott kutatási elméletet és gyakorlatot, valamint azok eredményeit. A régiós információs ministandot sokan keresték fel, itt az RMI a teljes hazai turisztikai kínálatot felvonultató kiadványkészlettel kényeztette a nagyérdeműt. Az akciókat nemcsak a nagyközönség, hanem a helyi média is pozitívan fogadta, érezhetően törekedtek az esemény népszerűsítésére.


Észak-Magyarország

Az Észak-magyarországi RMI Mezőkövesden a Zsóry Gyógy- és strandfürdő bejáratához települt ki. Az RMI munkatársai is különböző ajándékokkal (ásványvízzel, csokoládéval) kedveskedtek az arra járó fürdővendégeknek.

Közép-Dunántúl

A Közép-dunántúli RMI a régiós szolgáltatókkal és Tourinformokkal összefogva több helyszínen is várta a látogatókat. Tatán és a Komáromi Monostori erődben kvízjátékkal, Veszprémben és Székesfehérváron városnézéssel, a résztvevőknek apró meglepetéssel is kedveskedtek.

A Velencei-tó partján sem unatkozhattak az oda látogatók: a Turizmus Világnapján az RMI vezetője, Bodrogai László nyitotta meg a Kávé és Koktél fesztivált.

Nyugat-Dunántúl

Nyugat-Dunántúlon, a Savaria Turizmus Kft. és a városi TDM szervezésében Szombathely főterére települtek ki az MT Zrt. régiós munkatársai. A járókelőket kvízjátékkal, ajándéktárgyakkal, kiadványokkal várták.


Tisza-tó

A Tisza-tavi RMI a Turizmus Világnapja alkalmából szeptember 27-én a víz tematika kapcsán a Tisza-tavi Ökocentrum látogatóit örvendeztette meg apró ajándékokkal és kiadványokkal: csokival és ásványvízzel köszöntötték az érkező vendégeket a gyerekeknek pedig lufit osztogattak. Az érdeklődőket a régió teljes turisztikai kínálatáról, attrakcióiról is informálták - ezek iránt igen nagy volt az érdeklődés.

Nagy sikere volt az Ökocentrum partnere, a Tisza-tavi Hajózási Kft. által szervezett akciónak, melynek keretében 20 perces kishajós túrárára látták vendégül az Ökocentrum ún. „Vízi Sétány” és „Mindent bele” nevű csomagot vásárló vendégeit.