Attrakciók a Zsámbéki-medencében

Szerző: Szikora Katalin

 2016. március 23. 21:40

A főváros környéki erdőterületek, köztük a Pilisi Parkerdő annyi látogatót vonzanak, mint a Balaton. A térséget, valamint a Zsámbéki-medence településeit újságírói tanulmányúton térképeztük fel.

A program – melyet a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-Közép-Dunavidéki Regionális Marketing Igazgatósága szervezett március 23-án – minden állomása arról tanúskodott, hogy nemcsak földrajzilag, hanem a turisztikai és a gasztronómiai attrakciók szempontjából is sokszínű, és fölfedezésre váró ez a régió. Budapesttől és Székesfehérvártól egyforma távolságra kényelmes találkozási pont a keleti és a nyugati országrész lakói, cégei számára.

A tanulmányút első állomásán a TOP3 hazai lakásétterem egyikébe, Angyalosy Katalinhoz látogattunk el, aki a klasszikus értelemben vett vendéglátást társítja a fine dining színvonalú vacsorákkal: a szó valódi értelmében vendégül lát a saját otthonában. Herceghalom egyik nevezetessége lett mára az üzleti szállodák között piacvezető Abacus, amely a komplett szállodai szolgáltatásoknak köszönheti népszerűségét. A hat éve nyitott hotel 300 fős konferenciaterme három szekcióra bontható, így egyszerre többféle programnak tudnak otthont adni. A 180 fős étterem kínálata a helyi és környékbeli termékekre épül, és nemcsak a szállólakókat fogadja. Jó megközelíthetősége miatt zömében magyar vendégei vannak és visszatérő céges partnerei.

 

A zsámbéki romteplom még a helyiek számára is megunhatatlan program, amelynek adottságai sok művészeti programot is vonzanak a városba. A Cserepeskert Fazekas Házban arról győződhettünk meg, hogy létezik egy erős helyi, civil kezdeményezés, elsősorban hagyományőrző jelleggel, amely jól kapcsolódik a Zsámbéki-medencébe szervezett nagyobb turisztikai attrakciókhoz. Zombori László fazekas sokféle módon tartja életben a hagyományokat, műhelye a látogatók és a kerámiázást tanulók előtt is nyitva áll. A város határában 2012 óta létező Driving Camp tesztvezetési bázis alapvetően a biztonságos vezetést szolgáló csomagokkal, 22 kategóriába sorolt tréningekkel fogadja látogatóit, de még itt is működik bisztró és rendezvényterem.

A 38 szobás, négycsillagos Szépia Bio Art Hotel 2009 óta áll nyitva vendégei előtt, a zömében környékbeli cégek a hét konferenciaterem egyikét veszik igénybe. A magyar családi vállalkozás azonban a sportolási lehetőségekkel, wellness-szolgáltatásaival és éttermével külső vendégeket is fogad, igazi programcentrumként funkcionál.

Ezzé válhat a töki Nyakas-pince is, amely nyitott kapujával betekintést enged a reduktív borkészítés folyamataiba. A környéken főleg magas savtartalmú borok készülnek, de már desszert bort is palackoznak a késői szüretelésűekből. Az a több mint 60 nemzetközi díj, amit az Irsai Olivér, az Aligvárom és a Menádok sorozat begyűjtött, jó hívószó lehet a pincelátogatáshoz, a borkóstoláshoz.

A tanulmányút utolsó állomásán a Budai Gesztenyés Étterembe látogattunk el, ahol Parcsetich Ernő séf egy gyorstalpaló tanfolyamot tartott a szuvidálási konyhatechnológia rejtelmeiről. A látogatók számára azonban lényegesebb információ, hogy helyben, házilag készítik a chutney-kat, a lekvárokat, azokat a kiegészítőket, amelyektől az ételek elnyerik karakterüket. Itt hallhattunk előadást arról, hogy a Pilis Parkerdőt évente 20 millióan keresik fel, köszönhetően annak, hogy területén nem hagyományos erdőgazdálkodás folyik. Azzal a céllal szervezik programjaikat, hogy a közönségnek bemutassák az ember és az erdő lehetséges együttélését. Az egykori igazgató, Madas László koncepciója nemzetközi ismertséget szerzett, és világszinten bevezették a parkerdőkben a turisztikai funkciókat. A Budakeszi Vadasparkba évente 150 ezer látogató érkezik, elsősorban gyerekes családok, ahol természetes élőhelyükön, játszva lehet megtanítani az állatfajtákat.