Budapest-Moszkva a Wizz Airrel szeptembertől

 2013. július 22. 14:30

Miután az orosz hatóságok a napokban végre megadták a repülési jogot, a Wizz Air új, Budapest-Moszkva járatot indít 2013. szeptember 23-tól – jelentették be 2013. július 19-én. Az új járat kezdetben heti öt napon szállítja majd az utasokat a Vnukovo repülőtérre.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: alacsony, 10 990 forinttól kezdődő jegyáraikkal igyekeznek korrigálni a piacon kialakult túlzott árszínvonalat, amelyet az Aeroflot teremtett a Malév megszűnése után. A jegyek már most megvásárolhatók a légitársaság honlapján. A járat egy másik előnyös eleme a Vnukovo repülőtérre történő érkezés, a városközponthoz ugyanis ez fekszik a legközelebb és közvetlen, fél órás vasúti összeköttetést kínál. Az új járattól nagy sikert remél a légitársaság, ami a gyors kapacitásbővülést is magával hozhatja.

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Szijjártó Péter külügyi és közgazdasági államtitkár a keleti nyitás stratégiájának újabb sikerpontjaként emlegette a járat megszületését. Mint elmondta, az orosz félnél folyamatosan szorgalmazzák egy új Budapest-Szentpétervár járat létrejöttét is. Ezenkívül tárgyalást kezdeményeztek a két ország közötti légiközlekedési megállapodás módosítása érdekében, amire az EU-konformmá való tétel miatt is szükség van. Ennek során egyebek mellett a repülhető célpontok számának növelését és néhány korlát leépítését szeretnék elérni (ilyen például, hogy egy városra csak egy társaságnak adnak üzemeltetési jogot).

Az új moszkvai járat elindításától a gazdasági kapcsolatok bővülését és a turisztikai forgalom növekedését várja az államtitkár.

A Wizz Air további komoly lehetőségeket lát a kelet felé való terjeszkedésben, ezt mutatja több új célpontjuk is (pl. Dubai, Baku). A társaság jelenleg 36 országba több mint 280 útvonalat kínál, 45 A320 Airbusból álló flottával és 9 közép-kelet-európai országban 17 bázissal rendelkezik. 2012-ben összesen 12 millió utast szállítottak. A tavaly márciusban zárult üzleti évükben 237 milliárd forint éves árbevételük volt, az idén zárult üzleti évben közel 270 milliárd forint.

Egy, a Sólyom Airwaysre vonatkozó kérdésre válaszolva Váradi József elmondta: a gazdasági helyzet és az olaj magas ára miatt jelenleg nem attraktív a helyzet a piacra újonnan belépők számára. A Wizz Air tőzsdei bevezetését egyelőre sajtóhíresztelésnek tekinti a vezérigazgató.