Luxus és fenntarthatóság kéz a kézben a Csereháton

Forrás: turizmus.com

 2022. február 21. 18:20

Az Irota EcoLodge nettó szén-dioxid-kibocsátása 2021-ben is a negatív maradt - tudatta a turisztikai vállalkozás szerkesztőségünkkel. A létesítmény az első, és a tulajdonosok tudomása szerint máig az egyetlen karbonsemleges szálláshely Magyarországon.

A Csereháton található Irota EcoLodge egy kisméretű, fenntartható üdülőhely Észak-Magyarországon, közel a szlovák határhoz, amely három üdülőházból és egy biológiai úszómedencéből áll. Az üdülőhely 2016 júliusában nyílt meg és a kezdetektől nettó nulla szén-dioxid-kibocsátással üzemel, ennek tanúsítására évről évre elkészíti szénlábnyomról szóló jelentését.

A klímasemlegességre törekvő szálláshely holland tulajdonosainak, Lennard de Klerknek és Jeroen van Drunennek a hitvallása, hogy a luxus és a fenntartható életmód remekül megfér egymás mellett, ezért az irotai üdülőhely vezető és fenntartható példát szeretne mutatni a hazai vendéglátóipar számára.

Karbonsemleges üdülőhely Irotán

Fotó: Facebook / Irota EcoLodge

Igyekszenek maximálisan csökkenteni a környezet lábnyomát, ezért az esővíz gyűjtése és használása az ágynemű mosásához, a wc-k öblítéséhez, az úszómedence víz-utánpótlásához az egyik intézkedés. 2021-ben az esővíz gyűjtésével az ivóvíz 48 százalékát sikerült megspórolniuk.

A jövőben nullára akarják redukálni a fosszilis üzemanyagok kibocsátását, ami azt jelenti, hogy a kerti felszereléseket elektromos berendezésekre váltják, a tűzhelyeket biogázzal üzemeltetik és a két fosszilis üzemű céges autót fokozatosan kivonják a hétköznapi tevékenységből.