Szakmai konzultáció kezdődött a Bejárható Magyarország programról

Forrás: turizmus.com

 2015. február 19. 11:50

A Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódó, aktív turizmust képviselő szakmai szervezetek képviselőivel egyeztetett Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár.

A téma a program ún. jármódjainak (kajak-kenu, vitorlázás, természetjárás, kerékpározás, lovaglás) fejlesztéseire 2020-ig rendelkezésre álló európai uniós források felhasználása volt.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 7. prioritástengelye keretében előkészítés alatt álló támogatási konstrukcióval az aktív pihenésnek a Bejárható Magyarországhoz kapcsolódó ágai fejlesztésének támogatását tervezi a tárca. Cél, hogy akik az aktív turizmus ezen ágai közül választanak, azok számára minél gazdagabb, és összetettebb programcsomagok álljanak rendelkezésre. A program megvalósítása által az ötféle „jármód" egyes elemeinek helyszínei is összekapcsolódnak a komplex szolgáltatások nyújtásával. Ezáltal a szabadidős tevékenységek integrált kapcsolatrendszere jön létre, olyan új távlatot nyitva a hazai turisztikai kínálatban, amely minden korosztály igényét kielégítheti.

A fejlesztéseket a programgazda szerepét betöltő szakmai szervezetek koordináltan, több érintett partner együttműködésével valósítják meg. Első lépésként az egyeztetésen résztvevő szervezetek kidolgozzák a lovas, vízi, vitorlás hálózatok fejlesztésének turisztikai stratégiáját, amibe bevonják az érdekelt helyi szervezeteket is.

A megbeszélés résztvevői megismerhették a várható feltételeket. Ruszinkó Ádám reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a konzultáció eredményeként olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek a turisták számára e szabadidős tevékenységeket még élményszerűbbé tehetik. A szervezetek képviselői beszámoltak előzetes fejlesztési elképzeléseikről, így a tervezés alatt álló pályázat végleges feltételrendszerének kidolgozása ezen fejlesztési igények ismeretén alapulhat. Ennek érdekében a helyettes államtitkár további egyeztetési lehetőséget ajánlott a projektek szakmai előkészítéséhez.