Újabb balatonföldvári TDM-siker

 2013. január 23. 14:23

Siker koronázta a Balatonföldvár turisztikai régió vállakozásainak és szállásadóinak példaértékű együttműködését: a nyertesek között van a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület pályázata, amelyet országosan is ritkaságnak számító összefogással tudtak benyújtani.

Alig fejeződött be a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület első sikeres TDM-pályázatának megvalósítása, amelynek köszönhetően több mint 50 millió forint értékben fejlődhetett a térség turizmusa, a szervezet rövidesen kezdheti a következő, újabb 50 millió forint feletti projektet annak érdekében, hogy a déli part kedvelt turisztikai régiója még magasabb színvonalon szolgálhassa ki vendégeit.
A regionális operatív program irányító hatóságának döntése értelmében 46 millió forintos támogatásra érdemesnek ítélték a balatonföldvári székhelyű TDM-szervezet pályázatát. A 85%-os támogatási intenzitás miatt ez azt jelenti, hogy újabb több mint 53 millió forint érkezhet a térségbe.
Ismert, hogy a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület pályázatának beadása röviddel a határidő előtt került veszélybe, amikor úgy tűnt: mégsem áll majd rendelkezésükre a szükséges mértékű saját forrás ahhoz, hogy pályázhassanak. Fekete Tamás egyesületi alelnök felhívására ekkor mozdultak meg az egyesületben tag turisztikai vállalkozások, magánszállásadók és tettek egyenként 5 – 150 ezer forint közötti felajánlásokat annak érdekében, hogy a térség ne veszítse el az esélyt a szükséges önerőhöz képest közel hétszeres támogatásra. A tagi felajánlásokból több mint 2 millió forint gyűlt össze. Ehhez járult hozzá döntő mértékben Balatonszemes képviselőtestülete, amely egyhangú igennel szavazott a pályázatban való együttműködésre és arra, hogy az őket érintő fejlesztések érdekében több mint 4 millió forint saját erőt biztosítanak.
A nyertes pályázatból a támogatási szerződés megkötését követően a vendégvonzó nagyrendezvények céljaira színpadot, valamint professzionális fény- és hangtechnikát vásárol az egyesület, illetve Balatonszemesen információs pavilon létesül és működik - a szükséges munkaerőt is biztosítva - már ebben az évben. Fontos előrelépések történnek a térség turizmusmarketingjében: egyebek között újságírói study tour, Google- és Facebook-kampányok, mobilapplikáció és térségi borlap hívja fel ezentúl a vendégek figyelmét a turisztikai régió attrakcióira, értékeire. A pályázat révén nyári strandi animáció is lesz Balatonszemesen, valamint Balatonföldváron és több program is ennek köszönhetően szól nagyot a turisztikai szezonban. Új nagyrendezvényként debütál Balatonföldváron 2013-ban a Bajor Gizi Emlékév és Utcaszínházi Fesztivál, amely egyedi színfolt lesz a változatos kulturális és szórakoztató palettán. Bővülhet a tavaly Balatonföldváron életre hívott, látványos Balatoni Halásznap, Balatonszemesen pedig a Nyármarasztó ígérkezik minden eddiginél színesebbnek a TDM-pályázatnak köszönhetően.