Mosolygós Magdeburg

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. május 15. 14:24

Április 17–20. között Magdeburg látta vendégül a 42. Germany Travel Martot (GTM), melyen 45 ország több mint 500 utaztatója és újságírója ismerkedett a 2017-es Luther-év miatt különösen izgalmas Szász-Anhalt tartománnyal és Németország újdonságaival.

A II. világháború idején szinte a földdel egyenlővé tett Magdeburg újabb ékes bizonyítéka a német találékonyságnak, újrakezdésre való képességnek, erőnek, kitartásnak. Ha többet jár-kel az ember Németországban, nehéz ilyesfajta lelkesedés nélkül beszélni róla, hiszen lépten-nyomon kreatív ötletekbe, önazonos emberekbe, őszinte vendégszeretetbe botlunk. Amikor újságoltam, hogy Magdeburg lesz a GTM következő állomása, egyik barátom, aki a 80-as évek elején járt a városban, így reagált: „Pont Magdeburg? De hát ott a dómon kívül nincs semmi!” Ám a 240 ezer lakosú, 550 ezer vendégéjszakát számláló, lüktető, friss és fiatalos, zöld és élhető város erre erősen rácáfolt.

 

Vízi híd és Hundertwasser

Szász-Anhalt tartományi fővárosában azonnal otthon érzi magát a látogató, a jól szervezett város rengeteg érdekességgel köti le több napra is az érdeklődőt. Az egyik legmegkapóbb látnivaló Magdeburg emblematikus épülete, a dóm, mely a második legnagyobb Európában, a kölni után. A másik, szinte ugyanilyen népszerű, hihetetlenül látványos és szerethető épület a Hundertwasser-ház a város közepén, ez 2005-re készült el, benne 55 lakással, az udvaron kézművesboltokkal, óvodával.

A világ egyik modern kori csodája is lehetne a 2003-ban felavatott vízi híd, amelynek különlegessége, hogy az útpálya helyén víz hömpölyög. A 24 ezer tonnás vasszerkezet az Elba folyón halad át, és összeköti az Elba-Havel csatornát a Mittellandkanallal; 918 méteres hosszúságával ez a leghosszabb hajózható vízi híd a világon, amúgy pedig gyalog is át lehet kelni rajta.

Sétáljunk végig a városszéli kis utcácskán (Otto-Richter-Straße), amelynek házait a múlt század elején alkotó Bruno Traut építész tervezte ragyogó élénk színűre, a színes építészet felelevenítésének jegyében. Átkelve az Anna-Ebert hídon tehetünk egy nagy túrát az Elba-parti, 200 hektáros Roterhornparkban is, ahol koncertterem, szabadidőpark, már-már tengerparti hangulatú, nyugágyakkal és strandröplabda-pályákkal kialakított chill-out terület, kilátó és ősfás park várja a látogatót, ez a helyiek egyik kedvelt kirándulóhelye hétvégenként.

Csakúgy, mint a hasonlóan érdekes és kellemes Herrenkrugpark, itt található a Millennium-torony nevű, látványos, sátoralakú épület is, benne korok szerint sorba rendezett izgalmas fizikai kísérletekkel az ókortól a középkoron át napjainkig. A kívül körbefutó pallón is megmászható múzeum ezekben a hónapokban újul meg, májusban nyit újra.

Ugyanitt magasodik az a domb is, amely egykor egy hatalmas szeméthegy volt csupán. De mit kezd vele egy német város? Beborította földdel, rajta óriási kiterjedésben napelemeket helyezett el, de azt az energiát is újrahasznosítja, amely a szemét lebomlása során keletkezik még ma is. A közelben nagy számban találhatók szélerőművek is, nem véletlen, hogy Magdeburg ma Németország második legzöldebb városa, a lakosok pedig választhatnak a közüzemi szerződésnél, hogy normál, vagy zöld energiát használnak-e.

A kiváló infrastruktúrának köszönhetően a város megismerésére választhatjuk a kerékpárt is, és végigbiciklizhetünk az Elba partján.

 

Légy kedves!

Magdeburgba, amely egyébként jó nevű egyetemváros, egyre több fiatal települ vissza, tele van közösségi kiskertekkel, szeretnek itt élni az emberek. A barátságos légkör a GTM látogatóinak is azonnal „átjött”. Lutz Trümper polgármester például humorát is megcsillogtatta, amikor a James Bond-filmek zenéjével aláfestett saját kisfilmmel érkezett a vásár nyitóestjére, és eképpen köszöntötte a résztvevőket: „My name is Trümper. Lutz Trümper” – ahogyan azt a legendás film címszereplője is szokta tenni.

Nagyon szimpatikus kezdeményezés, hogy a város 2015 ősze óta a lakosok körében is kampányt folytat, amelyben a mosolyra, a mosolygós vendéglátás fontosságára hívja fel a helyiek figyelmét. Készítettek egy „mosolygyűjteményt” is, ez gyakorlatilag sok vidám magdeburgi portréjából összeállított, mosolygós hölgyet ábrázoló óriásplakát, „aki” Magdeburg központi helyén üdvözölte az ide érkezőket.

 

A GTM ismét bizonyított

Április közepén a világ minden tájáról érkeztek utazási szakemberek Magedburgba a 42. Germany Travel Martra. A legtöbben, 130-an Ázsiából és Ausztráliából jöttek a német vásárra, de Délkelet-Európából is 91, Amerikából és Izraelből 85, Észak-, Délnyugat- és Nyugat-Európából külön-külön 60 fő feletti volt a létszám. Ebben a néhány napban a szervezők igyekeznek minél többet megmutatni Németországból és a szűkebben vett vendéglátó helyszín adottságaiból, ami Magdeburg számára kiváló lehetőséget kínált imázsának erősítésére.

A lehetőséggel nagyon ügyesen éltek is: az április 17-i nyitóestén kreatív, tartalmas és jó hangulatú műsorral keltették azt az érzést a jelenlévőkben: „jó itt élni, ide tartozni”. Az esti fogadás kísérő programjai és az újságíróknak szervezett tematikus, illetve a közeli Dessau, Wittenberg és Quedligenburg látnivalóihoz szervezett túrák egyöntetűen pozitív érzéseket váltottak ki.

A kétnapos workshop végén helyszíni felmérést végeztek a német kiállítók körében: csaknem 10 százalékuk először mutatta be kínálatát a GTM-en, több mint 90 százalékuk legalább másodszor képviseltette magát. Az értékesítési rendezvénnyel 89 százalékuk elégedett vagy nagyon elégedett, és 87 százalékuk szándékozik részt venni a 2017-es GTM-en is, amelyet Nürnbergben tartanak.

Fontos az is, hogy a DZT 2012 óta zöldrendezvényként valósítja meg a GTM-et. Ennek része például a nemzetközi résztvevők utazásának CO2-kompenzációja, az étkeztetés regionális szolgáltatók által, az eldobható teríték hiánya és a tömegközlekedés bevonása a szervezésbe.

 

80 millió vendégéj egy év alatt

Németországnak sikerül évről évre egyre jobb eredményeket produkálnia. 2015-ben csaknem 80 millió vendégéjszaka realizálódott az országban, ami 5,4 százalékos növekedést jelent – mutatta be a számokat Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke. Az ország a tengeren túli érkezések száma alapján az 5., az európai utazókat tekintve pedig továbbra is a 2. legnépszerűbb desztináció. A legtöbb éjszakát Spanyolország, Skandinávia, Nagy-Britannia és Hollandia hozta, de hazánk is rendre pozitívan teljesít, még ha csak 1-2 százalékos is a növekedés. Érdekes adat, hogy az online foglalások száma az európai piacon elérte már a 65 százalékot, a tengerentúlról pedig a 72 százalékot.

A turisztikai bevételek (a turisták költését és a szállodai forgalmat együttesen nézve) meghaladták a 280 milliárd eurót, a legtöbb pénzt az USA, Svájc és Kína turistái hagyták az országban.

Részben a terrorfenyegetettség, a migránsválság és a rasszizmus támasztotta kihívások mellett Petra Hedorfer az idei évre a korábbinál visszafogottabb mértékű emelkedést vár, a növekedést 2016-ra 1 és 3 százalék közé prognosztizálja. A hosszú távú tervek szerint viszont 2030-ra szeretnék a vendégéjszakák számát tovább emelni, és elérni a 121 milliót.

Ahogy azt Németországtól megszokhattuk, a turizmusmarketingben is hosszabb távra terveznek, már zajlik a 2020-as év előkészítése. 2017 Luther és a reformáció, 2018 a gasztronómia, 2019 a 100 éves Bauhaus, 2020 Beethoven születésének 250. évfordulója jegyében zajlik majd.