7000 ebéd tányérszervizzel – 90 perc alatt

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. január 09. 10:52

Új, szakmai blogunkban megtörtént legendás, tanulságos vagy éppen mulatságos eseteket idézünk fel a magyar turizmus múltjából.

A minap Kovács Lászlót (a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét, a La Fiesta tulajdonos-ügyvezetőjét) kérdeztem.

– Laci, hány olyan konyha van Magyarországon, ahol meg tudnak főzni 7000 adag ételt?

– Jó néhány ilyen konyha van, akár mi is megfőzünk ennyi ételt, de például a Hungexpo új cateringkapacitása gond nélkül megebédelteti egy 7000 fős kongresszus résztvevőit – válaszolta.

– Fel is tudnátok szolgálni 7000 vendégnek három fogást, tányérszervizzel, 90 perc alatt? – csavartam egyet a kérdésemen.

– Megoldanánk, persze, bérelt személyzettel, no meg evőeszköz- és étkészlettel. De azt a példaként már említett Hungexpo is így csinálná – tette hozzá. – De miért fontos ez most? Csak nem akarsz egy ekkora partit szervezni? – kérdezett vissza.

– Nem, nem – válaszoltam – hanem, tudod, néhány nappal ezelőtt éppen az általad is említett Hungexpo új, illetve felújított épületeit jártam végig, s eszembe jutott egy ilyen ebéd, aminek ott lehettem részese.1988-ban a Hungexpo Apavilonjában tartották az ASTA (American Society of Travel Agents) kongresszusát, s ugyanott kellett tányérszervizzel megebédeltetni a mintegy 7000 résztvevőt. Persze, akkor Magyarországon egyetlen cég sem volt, amelyik meg tudta volna főzni, no meg fel tudta volna szolgálni a 7000 ebédet. Pontosabban mégiscsak volt egy ilyen „cég”, nevezetesen a Magyar Honvédség.

Ma már szinte el sem hiszi senki, hogy az ételeket a szabadban felállított, hagyományos, fa tüzelésű gulyáságyúkban főzték azok a szakácsok, akik éppen akkor töltötték sorkatonai szolgálatukat, s az ország minden részéből odavezényelték őket. Ugyanígy a felszolgálók is kiskatonák voltak, olyanok, akik éppen akkor voltak besorozva, s ezt a „harci feladatot” bízták rájuk.

– Aki nem hiszi el neked ezt a történetet, azt küldd el hozzám, majd elmesélem neki a részleteket is – válaszolta Kovács László. – Én ugyanis néhány évvel korábban egy másik, több ezer fős kongresszus esetében egyike voltam azoknak a besorozott kiskatonáknak, akik felszolgáltak a résztvevőknek a Hungexpón. S a Honvédségnek még az étkészletet sem kellett bérelnie. Nem volt éppen elegáns, de egységes volt, s a feltálalt ételekre sem érkezett panasz, sőt….

*

Ha Önnek is van egy jó sztorija a múltból, küldje el a blog@turizmus.com címre. Szerkesztőségünk fenntartja a jogot a válogatásra annak érdekében, hogy csak hiteles és senki emlékét, vagy személyiségi jogait nem sértő történeteket közöljön.