Az olcsó dollár élénkíti az USA-ba irányuló turizmust

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 29. 16:43

Az elmúlt hónapokban a dollár romlott a svéd koronával szemben, és ez olcsóbbá tette az USA-ba irányuló utazásokat. Mindez nemcsak a két ország közötti turizmust befolyásolja, hatással lehet az egzotikus utak értékesítésére is.

Korábban történt

A valóban fillérekbe kerülő repülőjegy Amerikába ma még csak álom – igaz, több légitársaság pedzegette már ezek piacra dobását – de az olcsóbb dollár révén viszonylag megfizethetővé válnak a jegyek, utána pedig már csak a szállást kell ügyesen megtalálni – olvasható az egyik svéd online magazinban.

A napi árfolyamok elég nagy ingadozást mutatnak, jelenleg egy amerikai dollár mindössze 7,98 koronát ér, ennek hatása perceken belül megjelenhet az online utazási foglalási oldalakon. Állítólag – írja a lap – hosszabb távon sem várható ezzel ellentétes tendencia, ami jó bevételi forrást jelenthet az amerikai turizmusnak, és persze az ottani szuvenír és más vásárlások, például az éttermi szolgáltatások forgalmát is növeli. Más pénzügyi szakemberek szerint most érdemes az utazást megtervezni és kifizetni, mert 8.20-ra is felmehet a negyedik negyedévben az árfolyam.

A dollár gyengülése növelheti a svédek utazási kedvét

 

Fredrik Henriksson, a SAS skandináv légitársaság vezetője szerint még nem érzékelhető jelentősen, hogy a gyenge dollár miatt nőtt volna náluk a kereslet az amerikai utazások iránt, de ennek azért egyéb más összetevője is van. „Egy kicsit korai bármilyen következtetést levonni, de azt el tudom képzelni, hogy az USA-foglalások hosszabb távon növekednek majd, ahogy gyengül az amerikai fizetőeszköz” – tette hozzá Fredrik Henriksson.

Már most is van olyan légitársaság, amely kihasználja ezt a helyzetet – példaként a lap az izlandi fapados WOW-t említi. Hét amerikai desztinációjukba már most ősszel csökkentették a viteldíjat, ami összefügg az üzemanyag-árakkal is.