Felújítják a vonalat, nehezebb lesz vasúton eljutni Kolozsvárra

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. július 13. 18:10

A román állami vasúttársaság (CFR) kezdeményezésére a szakhatóság és a vasúti szolgáltatók megkezdték a tárgyalásokat, hogy egy teljes vágányzár mennyivel rövidítené meg a felújítást.

A magyar határ-Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal 166 kilométer hosszú, ennek villamosítása, teljes felújítása több évtizede halasztódik. A romániai Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében most lehetőség nyílik a rendkívül forgalmas vasútvonal kétvágányúra bővítésére és villamosítására, a beruházás körülbelül 1,3 milliárd euróba kerül, az összeg jelentős része vissza nem térítendő uniós forrás.

A munkálatokat négy vonalszakaszra osztották, a közbeszerzés lezajlott, a szükséges kisajátítások is elkezdődtek. A CFR, a szakhatóság (ARF) valamint az állami és magánszolgáltatók a kivitelezőkkel most el kell döntsék, hogy érdemes-e lezárni a 166 kilométert, s ezzel időt nyerni.

Tény, egy-egy szakasz korszerűsítésének, villamosításának ideje, lévén zömében hegyvidéken haladó vonal – többek között öt alagút, 33 vasúti híd – minimum 3,5 év, mivel vannak például olyan kis hidak, amelyek egy évszázada szolgálnak, ugyanakkor az erózió is pusztítja a szakaszt, de az állomásépületek is új köntöst kapnak.

A kolozsvári vasútállomás

Fotó: Facebook / Gara CFR Cluj

Az ARF kéri a vasúti szolgáltatókat, hogy amennyiben képtelenek teljesíteni a személy- vagy áruszállítást, javasoljanak alternatívát: kerülőútvonal vagy buszok beállítása. Ennek érdekében intézkedjenek, hogy a kürtösi (Curtici) és érmihályfalvi (Valea lui Mihai) állomások készüljenek fel a teherforgalom átvételére, tervezhető legyen az utasok számára az átszállás, erre is készítsék fel a kijelölt állomásokat, oldják meg a pontos tájékoztatást.

Magyarország irányába a kerülőútvonal Kolozsvárról az érmihályfalvi vagy nagykárolyi (Carei) határátkelő, viszont ezek a vágányok is rossz állapotban vannak, a teherforgalom pedig csak ront a helyzeten.

Ezzel ellentétben a Maros-völgye (Déva-Arad) a felújítás végéhez közeledik, itt legkésőbb jövő tavasszal már 160 km/óra sebességgel közlekedhetnek dupla vágányon a szerelvények.Így fő kérdés lesz a tárgyalásokon, hogy a Székelyföldet Budapesttel összekötő IC-ket üzemeltető CFR az északi, vagy az aradi vonalat választja-e.