Hogyan fér el 60 török szálloda 600 négyzetméteren?

Forrás: turizmus.com

 2016. március 07. 18:37

Az utazási szakma szereplői közül idén is a legnagyobb standdal jelent meg az Utazás kiállításon a Green Travel. A Törökország-specialista standján nemcsak a török nyaralásokat keresték a látogatók, hanem kiemelkedő volt az érdeklődés Horvátország és a tengeri hajóutak iránt is.

A Green Travel hatalmas, 600 négyzetméteres standján 60 török szálloda vezető képviselője várta az utazni vágyókat március 3–6. között, mellettük két észak-ciprusi partnerszálloda is felvonult. Külön sarkokat rendeztek be az MSC hajóutaknak és Horvátországnak, ahol a tour operator idén megduplázta a szálláskapacitását – mint a vásáron kiderült, jó érzékkel. Önálló standon jelent meg a Green-csoport másik tagja, a viszonteladó irodákat tömörítő Green Holidays és a Green Travel Slovakia.

„Meglepetésünkre, nálunk Horvátország és a hajóutak iránt volt a legnagyobb kereslet – összegezte a vásár tapasztalatait érdeklődésünkre Mihálka Róbert, a Green Travel értékesítési vezetője, aki szerint ez világosan jelzi a biztonságosnak tartott úti célok felértékelődését. Emlékeztetett rá, hogy tavaly ilyenkor heti 10 török charterjárat indítását tervezték a főszezonban, ebből végül a megnövekedett kereslet kielégítésére 19 járat lett. A Törökországon kívüli desztinációkat is beleszámítva, 2015-ben összességében heti 32 chartert indítottak a főszezonban, és összesen 41 ezer magyar repült velük külföldre, ezzel az utaslétszámmal a legnagyobb hazai chartereztetővé léptek elő.

A tavalyi járatszámcsúcs ellenére próbálnak reálisan tervezni az idei szezonra. Egyelőre a törökországi Antalyába Budapestről heti 7, Debrecenből 2, Sármellékről egy járatot állítottak be, s további 1-1 gépet terveznek Bodrumba és Izmirbe. Ugyanakkor, mint hangsúlyozták, az igényektől függően bármikor képesek sűrítő járatokat beiktatni, kiemelt légitársasági partnerükkel, a Freebirddel. A Green Travel Törökországban főleg szállodacsoportokkal dolgozik, foglalási rendszerében 260 hotel érhető el, de egyedi lekérésekkel is foglalkozik.

Törökországon kívül Görögországban rendelkeznek még jelentős charterkapacitással, Zakynthosra, Korfura és Krétára heti 2-2 járatot terveznek, Budapestről, illetve Debrecenből, Rodoszra hetente egy gépük repül majd a fővárosból. Észak-Cipruson (Ercan) dupláznak, heti 2 járatuk lesz a Tailwind légitársasággal, és terveznek egy Budapest–Antalya–Ercan 10/11 éjszakás utat is. Bulgáriában Burgasz érhető el velük, és napirenden van egy egyiptomi különjárat is – tájékoztatott Mihálka Róbert.

A szakember reagált a Turizmus Panoráma márciusi számában megjelent nyári charternaptárra is, szerinte az utazási irodák által előzetesen megadott kapacitás Törökország irányába erősen túlzó, 30-40 százalékos többletet tartalmaz a reális keresletnél.

Ami a törökországi árakat illeti, azok – az orosz turisták kiesése ellenére – nem csökkentek, a szállodáknak ugyanis az a stratégiája, hogy inkább a hozzáadott értéket növelik, így sok helyütt 6-ról 12 évre emelték a gyerekkedvezményt, kiterjesztették az all inclusive szolgáltatásokat, vagy a csomag tartalmát bővítették, például ingyenes városnézéssel. A kieső oroszok pótlására Törökország a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi vendégek megnyerésére, a határain túl pedig Nyugat-Európában és a skandináv piacokon erősíti marketingtevékenységét – tudtuk meg a Green Travel értékesítési vezetőjétől.