Javulnak az erdészeti erdei vasutak eredményei

 2012. július 29. 16:13

Javulnak az erdészeti erdei vasutak eredményei az elmúlt másfél évben - állapítja meg az állami tulajdonban lévő erdészeti társaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.

Az MFB az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti: az erdészeti kisvasutak árbevétele 2010-hez képest 2011-ben 49 százalékkal nőtt, és 32 százalékkal több utast szállítottak
A növekedés 2012 első félévében is folytatódott, az utasok száma 4,5 százalékkal, az árbevétel pedig 5,5 százalékkal emelkedett.
Ez azonban nem jelenti, hogy az erdei vasútüzemek pénzügyi helyzete stabil volna - olvasható a közleményben. Bár a veszteséget sikerült csökkenteni az elmúlt évben, egyelőre csak a szilvásváradi vasútüzem bevételei fedezik teljes egészében a szükséges ráfordításokat. A többi esetben szükséges a fenntartói finanszírozás.
 Komoly probléma, hogy az Észak-Magyarországi Régió kivételével az erdészetek jelenleg kisvasútfejlesztésre uniós forrásokhoz nem jutnak hozzá - jelzi az MFB.
Az országban 11 erdei kisvasút működik, többségük az Északi-Középhegységben és a Dél-Dunántúlon. A legismertebbek közülük: a lillafüredi, a szilvásváradi, a gyöngyösi és a királyréti. De járnak kisvonatok Felsőtárkányban a Bükkben, Pálháza és Kőkapu között a Zempléni-hegységben, a Gemenci-erdőben, a Zselicben Almamelléken, a somogyi dombok között Mesztegnyőn és Kaszón, valamint a legnagyobb, 109 kilométeres hálózaton a dél-zalai dombok között.
Ahol ésszerű volt, bevezették az ütemes menetrendet, illetve a menetrendet a csatlakozó MÁV- és Volán-járatokhoz hangolták - olvasható a közleményben.