Mennyi az annyi az Airbnb-piacon?

Forrás: HVG

 2016. június 30. 15:22

Úgy tűnik, a kormány nem akar beavatkozni az Airbnb hazai piacán – de szeretnének tisztán látni, legalábbis erre lehet következtetni abból, amit Bienerth Gusztáv mondott interjújában a Figyelőnek.

„Nekem nem az a legnagyobb problémám vele, hogy létezik és működik, hanem az, hogy nincsenek róla adatok" – mondta a turisztikai kormánybiztos az Airbnb-ről.

Szerinte nem tudni, hogy a portálon foglaló vendégek a keresleti piac hány százalékát képviselik, a neten kerülnek a piacra, és nem tudni, hogy a látogatók mekkora részét teszik ki.

A lap azt akarta megtudni a kormánybiztostól, hogy az Uber után korlátozhatják-e a magyar Airbnb-seket is.

„Nincsen olyan kormányzati elképzelés, hogy ezt a területet valamilyen módon szabályozni kellene vagy más módon beavatkozni a piac működésébe. De adatokra szükség van, és az, hogy jelenleg nem rendelkezünk információval, nemcsak Magyarországon probléma, hanem a világ más országaiban is" – válaszolta Bienerth Gusztáv.

Megerősítette: nem várható, hogy extra adóval sújtják az Airbnb-eseket, pusztán az a cél, hogy transzparens legyen a piac.

Bienerth Gusztáv a turizmus.com-nak június 12-én adott interjújában így fogalmaz az Airbnb-jelenségről:

„A sharing economy kérdését olyannyira napirenden tartjuk, hogy az év második felében, a V4-ek képviselőjeként tervezem leülni az Airbnb tulajdonosaival, hogy régiós szinten találjunk megoldást az adózási, a fogyasztóvédelmi, az adatszolgáltatási és az árszínvonalat érintő kérdésekre.”