WTTC: A magas kockázatú utazókra koncentráljanak a kormányok!

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. február 05. 18:02

A WTTC szerint a kormányoknak el kellene felejteniük a „magas kockázatú országok" kifejezést, és helyette a „magas kockázatú utazók"-ra kellene koncentrálniuk.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) szerint egy-egy ország teljes népessége nem fertőződhet meg, ezért nem is lehet az országokat magas kockázatúnak bélyegezni a koronavírus-járvány szempontjából. Megfelelő teszteléssel és a technológia segítségével pedig elkerülhető a vírus továbbadása.

Az utazók kiterjedt tesztelésével újraindítható lenne a turizmus a WTTC szerint

Fotó: 123rf

A WTTC friss közleményében arra hívja fel a kormányzatok figyelmét, hogy a járványveszélyre vonatkozó alapvető hozzáállásukat igyekezzenek finomítani, hogy mielőbb újjá tudjon éledni az üzleti és a szabadidős turizmus.

A WTTC szerint nemzetközi konszenzusra kellene jutni abban a kérdésben, hogy milyen mérőszámok alapján nyilvánítsanak rizikósnak egy területet, és ki kellene dolgozni a turisták indulásakor és érkezésekor alkalmazandó tűpontos, költséghatékony, gyors és átfogó tesztelési gyakorlatot, ezzel megnyílhatna az út a turizmus újjáéledése előtt.

Ha a fenti megközelítésmód válna elfogadottá, akkor valóban csak a fertőzötteket kellene elkülöníteni, míg a negatív teszteredményt produkáló személyek élvezhetnék az utazást a megfelelő higiéniai protokollok betartása és a maszkhasználat mellett – szól a WTTC érvelése.

Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a magas kockázatú személyekre fókuszálva, átfogó tesztelési rendszer bevezetésével és a technológia segítségével biztonságosan újraindítható lenne a nemzetközi turizmus. Ráadásul egy átfogó tesztelési program olcsóbb is lenne, mint az országos lezárások által okozott gazdasági károk helyreállítása.

„Meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, mivel hosszú időbe telik, mire a Föld lakosságát sikerül beoltani. Ezért javasolja a WTTC, hogy vezessenek be egy átfogó és költséghatékony tesztelési eljárást minden induló és érkező nemzetközi utazó számára, ezzel meg lehetne előzni a vírus terjedését" – mondta Guevara.

„Két dologra kell egyszerre figyelemmel lenni: az emberek biztonsága és egészsége mellett a globális gazdaság egészséges működését is biztosítani kell, és újjá kell éleszteni azt a 174 millió munkahelyet, amely a járvány által megtépázott globális turisztikai ágazatból az utóbbi egy év során eltűnt" – tette hozzá.

A WTTC adatai szerint 2019-ben a turizmus és az utazási iparág a világ GDP-jének 10,3%-át adta, és globálisan minden tíz állás közül egy az ágazatban volt. A szektor összesen 330 millió főt foglalkoztatott akkor.