1,8 milliárd forintból modernizálják a nyírbátori Báthori István Múzeumot

Forrás: turizmus.com

 2022. április 04. 08:30

A 21. századi követelményeknek megfelelő, a mai vendégigényeket kielégítő, korszerű kiállítótérré válik a nyírbátori Báthori István Múzeum.

Az időszerűvé vált munkálatok elkészültével az épület biztonságosabb, energiatakarékosabb, valamint akadálymentes lesz, továbbá új múzeumpedagógiai foglalkoztató is épül - derül ki a Magyar Nemzeti Múzeum lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az MNM Báthori István Múzeumnak a 17. század közepén épült egykori minorita kolostor barokk épülete ad otthont 1961 óta, mely műemléki védettség alatt áll. Ennek felújítása vált időszerűvé, melyhez a Magyar Állam mintegy 1,8 milliárd forint támogatást biztosított, valamint további 51 887 000 forintot a múzeum áthelyezésének megvalósítására, valamint 46 709 000 forintot a kiállítási tárgyak biztonságos tárolására és elszállítására.

A beruházás során megújulnak a közönségforgalmi terek, akadálymentessé válik az épület és az intézmény modern, magas szintű biztonsági követelményeknek is eleget tevő kiállítóterekkel bővül. Emellett új múzeumpedagógiai foglalkoztató épül, és a látogatók fogadására korszerű tér nyílik.

A minegy másfél évig tartó munkálatok eredményeként az épület összességében még alkalmasabbá válik a modern múzeumi funkciókra, valamint a felújítás elkészültével az intézmény a Báthori-műemlékeket összekötő várostörténeti sétány egyik állomása lesz.

A múzeumnak a 17. század közepén épült egykori minorita kolostor barokk épülete ad otthont

Fotó: MNM Báthori István Múzeum

A megújuló intézményt szeretnék a Báthori család közép európai emlékközpontjává tenni.

Az intézmény páratlan érdekességekkel és értékekkel dicsekedhet. A Báthory-család meghatározó szerepet töltött be a középkori Magyarország vezetésében. Kimagasló érdemeket szereztek az ország védelmében, irodalmában, művelődéstörténetében. A családhoz kapcsolódó tárgyi emlékek közül egyedül itt látható a ritkaságszámba menő, évszámmal is ellátott vörösmárvány, sárkányos címerkő, és igazi különlegességnek számítanak a Báthory fejedelmek által veretett arany- és ezüstpénzek is. Az európai és hazai reneszánsz reprezentatív művészeti emlékei közül itt csodálható meg az egyik legszebb alkotás, az 1511-ben Firenzében készült templomi ülőpad (stallum) kisebbik padsora. A múzeum emellett gazdag fegyvergyűjteménnyel, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti műtárgyakkal is rendelkezik.