A spanyolok a történelem egyik legjobb nyarát várják

Forrás: turizmus.com

 2022. július 19. 13:04

A világ második számú turisztikai célpontja a Covid-19 előtt, Spanyolország a kétéves korlátozások után rekordszámú turistára számít a nyáron. Az infláció azonban kihívásokkal teli időket hozhat, amikor a szezon véget ér.

Nincs többé részben üres strand és a vendégekért kapkodó szállodák. Az Európa-szerte tapasztalható utazási fellendülés a szezon kezdetén frenetikusan megemelte a turisták számát az országban – írja hírlevelében a Vimosz.

A spanyol idegenforgalmi minisztérium adatai szerint 2022 első öt hónapjában 22,7 millióan látogattak el az országba, hétszer annyian, mint 2021 azonos időszakában, és ez a dinamika várhatóan a nyári szezon végéig folytatódik.

Az Exceltur, az utazási vállalkozásokat tömörítő szövetség szerint az idei július és augusztus „hasonló” lehet a 2019-es évhez, amely rekordév volt a spanyolországi turisták látogatottsága szempontjából.

Rekordévre számítanak a turizmus terén idén a spanyolok

Fotó: 123rf.com

Ezt a véleményt osztják a szakemberek, különösen a tengerparton. „Minden bizonnyal ez lesz a történelem egyik legjobb nyara” – ünnepelte a hírt Benidorm gasztronómiai szövetségének (ABRECA) vezetője. A Caixabank közgazdásza valamivel kevésbé optimista, és „a 2017-es évhez hasonló”, a 2019-esnél alacsonyabb turisztikai GDP-re számít Spanyolországban.

A fellendülés megkönnyebbülés az ágazat számára, amelytől a spanyolországi munkahelyek 13%-a és a GDP 12,5%-a függött a járvány előtt.

A szakemberek azonban nehezen találnak munkát, különösen a tengerparton és a nagyvárosokban. Az Exceltur szerint a turizmus által generált GDP idén várhatóan eléri a 151,8 milliárd eurót – 10 milliárd euróval többet, mint az eredeti előrejelzés szerint.

Ez a szám valamivel alacsonyabb, mint 2019-ben (155 milliárd euró), de jóval magasabb, mint 2020-ban (52 milliárd euró) és 2021-ben (88 milliárd euró). Az andalúziai partvidék (+7,4% 2019-hez képest), a Kanári-szigetek (+3,5%) és a Baleár-szigetek (+3,6%) azok az úticélok, amelyek a leginkább profitálhatnak ebből a fellendülésből.

A legoptimistább kilátásokkal rendelkezők a vidámparkok üzemeltetői (+7,4%) és az autókölcsönző cégek (+1,7%). Ez az erőteljes fellendülés azonban aggodalmakat is hordoz magában.

Például a tömegturizmus problémáit, amely az elmúlt hetekben káoszt okozott az ország több repülőterén, és újjáélesztette a tömegturizmus modelljével kapcsolatos vitát. Az árak világméretű emelkedése is káros. Ez az inflációs spirál, amely különösen az energiát és az élelmiszereket érinti, korlátozza a vállalatok haszonkulcsát.