A veszélyhelyzetben is a turizmusra koncentrálna Hévíz

Forrás: turizmus.com

 2020. április 04. 12:17

Hévíz olyan támogatási rendszer kidolgozását tervezi a koronavírus okozta helyzetre reagálva, amellyel a veszélyhelyzet elmúltával azonnal újra tudná indítani a turizmusát. Május végéig a város 350 millió forint bevételkieséssel számol a járvány miatt – közölte Papp Gábor polgármester.

A járvány miatt szükségszerűen elrendelt veszélyhelyzetben drasztikusan csökkennek Hévíz bevételei is, ezért a város tartalékainak átgondolt mozgósítására van szükség – mondta el Papp Gábor, Hévíz polgármestere a járvány kapcsán tett intézkedésekről szóló április 2-i sajtótájékoztatón a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint.

Hévízen a jelenlegi helyzetben elsődleges cél a személyek védelme, például gyorssegélyek és napi szintű segítségnyújtás formájában. Ezt viszont az önkormányzat álláspontja szerint szorosan követi a turizmus infrastruktúrájának biztosítása, ezért a megkezdett fejlesztéseket folytatni kell, hogy mire a veszélyhelyzet elhárul, már megújult terek, sétányok és piac fogadhassák a visszatérő vendégeket.

Ezenkívül a helyi szobakiadók számára kiírt minőségfejlesztési pályázat fedezetének további biztosítását is fontosnak tartják, mivel ez nagyban hozzájárul az érintettek versenyképességének javításához.

Az önkormányzat tehát olyan támogatási rendszer felállításán dolgozik, ami nem húzza le az erősen a turizmusra utalt várost egy negatív gazdasági spirálba – hangsúlyozta a polgármester.

Az önkormányzat az első intézkedések egyikeként befagyasztotta a marketingkampányokat, az ezekre szánt összegeket más területekre koncentrálják. Módosítják a külsős partnerek, cégek szerződéseit. A város intézményeinél nem történtek elbocsátások, csak átszervezések.

A repülőtér dolgozóinak fizetését 20 százalékkal csökkentették, és az alkalmazottaktól megvonták a cafeteria-juttatásokat.

Hévíz a veszélyhelyzetben is folytatná a megkezdett turisztikai fejlesztéseket

Fotó: Pixabay

Gyorscsomag a hévízi vállalkozásoknak

Az önkormányzatnak, annak érdekében, hogy közvetlenül segítse a helyi gazdasági szereplőket, korlátozottan állnak rendelkezésére eszközök. Lemondhat a közterület-használati díjakról, a városi parkolási díjakról. Saját hatáskörben mérsékelheti az építményadó mértékét.

Azokra az adókra, amelyek összegét központi rendeletek szabályozzák (pl. iparűzési adó, gépjárműadó) fizetési haladékot vagy részletfizetési lehetőséget tud biztosítani az önkormányzat. A helyi iparűzési adó esetén egy adómérték alkalmazható, tehát pl. a szállodák, a turisztikai és a kereskedelmi cégek adómértéke nem térhet el egymástól, az adómérték esetleges csökkentését később fontolják meg.

A hévízi önkormányzat eddig meghozott támogató intézkedései közül a lényegesebbek:

  • a városban teljesen ingyenes a parkolás;
  • a helyi adókra fizetési halasztást és részletfizetési lehetőséget biztosítanak, és ezekre az összegekre nem érvényesítenek letiltást, inkasszót;
  • március 11-től határozatlan ideig, akár a veszélyhelyzet elmúlta utáni időkben sem szednek be közterület-használati díjat;
  • meghatározott időre elengedik az önkormányzati bérlemények bérleti díjának 50 százalékát;
  • a veszélyhelyzet elmúltával mérséklik a fesztiválokon kipakoló árusok kitelepülési díját.

 

Legalább 350 milliós kiesés júniusig

A kiadott háttéranyag szerint az önkormányzat adószámláira 2019. december 31-ig ténylegesen mintegy 1,417 milliárd forint folyt be saját bevételként.A város legfontosabb bevételi forrása eddig az idegenforgalmi adó volt, tavaly közel 634 millió forintot szedtek be ebből az adónemből, az idei évre pedig 600 millió forint bevételt irányoztak elő. Ez nyilvánvalóan jelentősen vissza fog esni, valamint az elmaradt összegek után állami kiegészítés sem jár majd. Iparűzési adóból 528,6 millió forint folyt be 2019-ben.

A parkolási és közterületi díjak elmaradása, az idegenforgalmi és iparűzési adóbevétel kiesése, valamint a járvány elleni védekezésre fordított összegek miatti kiadásnövekedés becsült értéke alapján május végéig összesen 350 millió forintos (tehát mintegy háromhavi adóbevételnek megfelelő) bevételkiesés várható Hévízen.

A bevételek további csökkentése Papp Gábor szerint veszélyeztetné az emberek védelmét és a fejlesztések megvalósítását, ami pedig ellehetetlenítené a turizmus gépezetének beindítását a vészhelyzet elvonulásával. Ennek hatásait a gazdaság szereplői a saját bőrükön éreznék, mivel kevesebb vendég és lassabban térne vissza a városba és venné igénybe a szolgáltatásokat.