Félmilliárd forintos vallásturisztikai fejlesztés fejeződött be Gyöngyösön

Forrás: MTI

 2021. június 29. 12:07

Csaknem félmilliárd forintból átfogó vallásturisztikai fejlesztés valósult meg Gyöngyösön, miután a több éven át tartó beruházássorozat utolsó elemét is átadták – tájékoztatott a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

Papp Hajnalka közölte: a városi önkormányzat és a felsővárosi római katolikus főplébánia konzorciuma korábban mintegy 492 millió forintot nyert erre a célra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából.

Az európai uniós támogatásból az elmúlt években elkészült a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak rekonstrukciója, míg az épület déli tornyában látványliftet, a plébánián pedig kávézót és jegypénztárt alakítottak ki.

A projektmenedzser kiemelte: a Szent Bertalan-templom jelentős egyházi gyűjteménnyel rendelkező kincstárával és lapidáriumával fontos turisztikai célpont a térségben, az 1917-es tűzvészben megsemmisült eredeti toronysisakok hű rekonstrukciójával és a látványfelvonóval pedig egyedülálló attrakció jött létre.

Az elmúlt években elkészült a gyöngyösi Szent Bertalan-templom toronysisakjainak rekonstrukciója, az épület déli tornyában látványliftet alakítottak ki

Fotó: Facebook/Szent Bertalan-templom

Mindezeket ugyancsak a projekt keretében megújult kerékpárút köti össze a mátrafüredi Keresztelő Szent János-templommal.

A Széchenyi 2020 programban öt kilométeres szakaszon kiszélesítették a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kerékpárutat. Gyöngyös belterületén pedig új, a kirándulókat az említett látványosságokhoz elvezető nyomvonalat építettek ki.