Balettől az elektronikus zenéig – Bécs tavasszal

Forrás: turizmus.com

 2017. március 14. 12:08

Bőséges kulturális kínálattal várja az osztrák főváros mindazokat, akik húsvét körül nem csak az aktuális vásárokra kíváncsiak. Javában zajlik a harmonikafesztivál, amit blues és elektronikus zene követ, de női animációs filmfesztivál és komplett húsvéti programsorozat is várja az érdeklődőket.

Viva Espana a mottója a 2017. március 26-ig tartó Akkordeonfestivalnak, amelynek középpontjában idén a spanyol zene áll. A 18. harmonikafesztivál kínálatában olyan együtteseket találunk, mint az Ander Tellelria, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra vagy az Els 3 Peus Del Gat. A fellépések mellett a közönségnek idén sem kell nélkülöznie a jól bevált programokat. A fesztivál ideje alatt vasárnaponként a Filmcasinoban némafilm-klasszikusokat mutatnak be élőzenével kísérve, szerdánként pedig szving-est várja a táncos lábúakat az Aerában.

Franziska Hatz - fellépő a 2017-es Akkordeonfestivalon

Fotó: MaxMoser

A japán animációs filmkultúra stilisztikai sokszínűségére világít rá az idei Tricky Women női animációs filmfesztivál, amelyet 2017. március 15-19. között rendeznek meg a Metro Kinokulturhausban. Az olyan világhírű anime-adaptációk mint az In This Corner of the World vagy az első szerelemről és a felnőtté válásról szóló Tamako Love Story bemutatója mellett közönségtalálkozók, manga rajzworkshop és Shinjuko többnapos élő rajzperformansza színesítik a programot.

Tamako Love Story

Fotó: YouTube

Szintén elmaradhatatlan eleme az osztrák főváros tavaszi eseménynaptárának a Vienna Blues Spring, amelyet 2017. március 19. és április 30. között rendeznek meg négy helyszínen, tizenhárom ország háromszáz előadójának részvételével. Fellépők között lesz a Deep Purple billentyűse, Don Alrey az együttesével, Gisele Jackson és Miller Anderson Woodstock-legenda. Természetesen az osztrák blues-szcéna is képviselteti magát többek között Lilli Kern énekessel és Jürgen Posch énekes-dalszerzővel.

Gisele Jackson - fellépő a 2017-es Vienna Blues Springen

Fotó: Vienna Blues Spring

A tánc áll a középpontjában Bécs hagyományos húsvéti fesztiváljának, az OsterKlang Wiennek, amelyet 2017. április 3. és 16. között rendeznek meg. Első alkalommal, és rögtön két produkcióval lesz látható a Theater an der Wienben a Norvég Nemzeti Balett. Emellett bemutatásra kerül többek között a Hölle kabarészínház elmúlt nyolc évének legjobb előadásaiból készült Höllentanz című produkció, az Orosz Állami Szimfonikus Zenekar előadásában Prokofjev Rómeó és Júliája, illetve Schubert, Muszorgszkij és Liszt szerzemények.

Igazi fiatal gyöngyszeme Bécs tavaszi fesztiváltérképének az Electric Spring a MuseumsQuartierban. A 2017. április 20-tól 21-ig tartó, ingyenesen látogatható koncertsorozat az elektronikus zene és a hiphop osztrák képviselőinek ad találkozási és bemutatkozási lehetőséget.

MrDero & KlumzyTung - fellép a 2017-es Electric Springen

Fotó: Tiefpaterre

Természetesen a bécsi zenének, a wienerliednek is van saját fesztiválja – a wean hean. Ezt 2017. április 21. és május 18. között rendezik meg különböző helyszíneken. Az ingyenes nyitóestnek például a Bécsi Egyetem előadótermei adnak otthont. Idén először egészen a Waldviertelig ér majd a fesztivál, április 30-án ugyanis Drosendorfba kirándulhatnak az érdeklődők a Reblaus Express-szel, ahol városnézés, filmvetítések és boros, zenés hazaút várja őket.

Jazz Revue Bruckner & IG(eh) Hop - fellép a 2017-es wean heanen

Fotó: Barbara Brandstaetter