Egy múzeumi jegy árából járhatjuk be Bécs akár 100 kiállítását szombaton

Forrás: turizmus.com

 2023. október 04. 13:44

Bécsben idén is megrendezik a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amikor egyetlen éjszaka mindenki annyi múzeumot járhat végig egy jeggyel, amennyit csak bír. Az október 7-i eseményre több mint száz ismert és kevésbé ismert kiállítóház készül az osztrák fővárosban.

Október 7-én rendezik meg Bécsben a Múzeumok Hosszú Éjszakáját. Az ORF szervezésében 23. éve megrendezett programban Ausztria-szerte több mint 600, Bécsben pedig 119 kicsi és nagy, ismert és kevésbé ismert kiállítóház vesz részt.

A Múzeumok Hosszú Éjszakájára egy jegy 15 euróba kerül, ezért az összegért mindenki annyi programon vesz részt, amennyin csak bír.

Az osztrák fővárosban a kiindulópont a Maria-Theresien-Platz, este 18 óra és hajnali 1 óra között innen indulnak 15 percenként a shuttle-buszok. Ezeken a program résztvevői ingyen utazhatnak, de a rendezvény kiadványán bejelölték azokat a múzeumokat is, amelyek gyalogosan is kényelmesen megközelíthetőek.

A különleges alkalomra minden kiállítóház különleges programokkal készül és a gyerekekre is gondolnak. Az Augarteni Porcelánmúzeumban például nemcsak megszólaltatják ezt a különleges anyagot, de zseblámpás tárlatvezetést is tartanak a kicsiknek az éjszakai sötétségbe burkolózó manufaktúrában. De lesz pop-up sárkánymúzeum, illetve van ahol polaroid-kamerával felszerelkezve indulhatnak tárlatnézésre.

Szombat éjszaka 15 euróból annyi múzeumot járhatunk be Bécsben, amennyit csak tudunk

Fotó: ORF / Hans Leitner

 

De nemcsak a gyerekeknek, a rutinos múzeumlátogatóknak is sok csemegét tartogat ez az éjszaka. A Hadtörténeti Múzeumban megnézhetik például a nyilvánosan nem látogatható „Köztársaság és diktatúra" című kiállítást. Ausztria legnagyobb néprajzi múzeumát rejti a Gartenpalais Schönborn. Itt a „Mindenáron megszerezni!" című kiállítás a nácik által elhurcolt műkincsekkel, a rájuk vonatkozó törvényekkel és a visszaszolgáltatásukkal foglalkozik. Ugyanitt a lélek világát fedezhetik fel játékosan a pszichés betegek gondozását végző Pszichoszociális Centrumok „Máshova nézni – odanézni – belenézni" című kiállításának látogatói.

A bécsi köztisztaságiak, az 48er-Museum különleges gyűjteménye hosszú évek után egyetlen napra nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A kiállítás száz év köztisztaság és hulladékgazdálkodás történetét mutatja be képeken valamint történelmi és kortárs kiállítási tárgyakon keresztül: van itt lovaskocsi és kukásautó is a 70-es évekből.

A zene és hangok szerelmeseinek lehet jó választás a Mozarthaus vagy a Zene Háza. Utóbbiban a látogatók például egy dobókocka segítségével saját keringőt komponálhatnak, a Bécsi Filharmonikusokat vezényelhetik vagy Mozart egyik híres darabjává írhatják át a nevüket.

A Palais Eskelesben található Bécsi Zsidó Múzeum is különleges programokkal várja az érdeklődőket. Lehet rapidrandizni Maria Austria fotográfussal, a „Szuperzsidók. Zsidó identitás a focistadionban" című tárlatvezetés keretében pedig öt jelentős bécsi és európai fociegyesület eddig kevésbé ismert zsidó hátterét  ismerhetik meg az érdeklődők.

És aki valami igazán különlegesre vágyik, az az MS Vindobona fedélzetén végighajózhat a Duna-csatornán, miközben egy street art-szakértő mesél azokról a graffitikről és alkotóikról, amelyek szinte festményszerűen beborítják a csatorna mindkét partját.

Dunai graffiti-nézegetéssel is vár a Múzeumok Hosszú Éjszakája Bécsben

Fotó: DDSG Blue Danube

 

A tudományok és technika rajongóinak való a Museum der Nerdigkeiten, ahol a klasszikus tudományok mellett az új technológiákat is megtapasztalhatják az érdeklődők. Virtuális valóság, terraformálás, lézerhárfa vagy 3Ds nyomtatás – itt mindent ki lehet próbálni, amiről egyébként csak olvas az ember. Sőt, a látogatók mini-workshopok keretében táncoló robotot építhetnek fogkeféből és mobilok motorjából, vagy kipróbálhatják, milyen Tesla nagyfeszültségű tekercse.

További információk és jegyek az esemény honlapján találhatóak.