Reigl Judit műveiből nyílik centenáriumi kiállítás a Műcsarnokban

Forrás: MTI

 2023. október 03. 11:22

Centenáriumi kiállítással tiszteleg Reigl Judit festőművész életműve előtt a Műcsarnok. A Reigl Judit 100 - Reigl Judit és a Második párizsi iskola című tárlat a magyar származású, Franciaországban világhírűvé vált alkotó munkáit mutatja be szerdától.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője a kiállítás hétfői sajtóbejárásán kiemelte: a tárlatot a Kálmán Makláry Fine Arts Galériával együttműködve készítették, ezáltal a magyarországi Reigl-kiállítások közül a legátfogóbb jöhetett létre a Műcsarnokban, ahol már korábban is bemutatták alkotásait.

Reigl Judit művei a világ legjelentősebb tárlatain is szerepelnek

Fotó: MTI / Lakatos Péter

 

A Reigl Judit (1923-2020) hét évtizedes alkotói életútját bemutató, csaknem 1700 négyzetméteres, több mint 80 Reigl-festményt bemutató centenáriumi tárlaton eddig lappangó művek, jelentős külföldi gyűjteményből kölcsönzött alkotások és Magyarországon még nem szerepelt festmények is láthatók.

Az öt teremből álló kiállítás egy Magyarországon készült 1944-es önarcképpel és a római ösztöndíjas évek alatt született, eddig múzeumban nem látott festményekkel indul. Emellett az 1950-es években, közvetlenül a művész Párizsba érkezése után készült művek kaptak helyet az első teremben.

A kiállítás utolsó szekciójában Reigl Judit papírra készített művei szerepelnek, illetve szintén a kiállítás végén mutatják be a Második párizsi iskola munkáit.

Reigl Judit művei a legjelentősebb magán- és közgyűjtemények egyéni és csoportos tárlatain ugyanúgy szerepelnek, mint állandó kiállításaikon, többek között a New Yorki-i Metropolitan Múzeumban (MET), a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben láthatók alkotásai.

A 2024. január 28-ig látogatható tárlatot kétnyelvű katalógus kíséri.