Betiltják a dohányzást a barcelonai tengerparton

Forrás: turizmus.com

 2022. április 13. 08:18

Sok más spanyol tengerparthoz hasonlóan Barcelona nyilvános strandjain is betiltják a dohányzást ez év július 1-jétől. Az indok a nemdohányzók védelme, valamint a tengerpart megkímélése a cigarettacsikkektől.

A füstölést megtiltó rendelet várható fogadtatását tavaly tesztelték néhány strandon, a barcelonai önkormányzat tájékoztatása szerint sikerrel, a kezdeményezést nagyon jól fogadták a fürdőzők. A város most tájékoztató kampányt indít a rendelet életbe lépéséig. Katalónia fővárosának tíz, összesen mintegy tíz kilométer hosszú strandja van, amelyeket a város lakóin kívül sok külföldi turista is látogat – írja a spiegel.de.

Eloi Badia ökológiai átállásért felelős városi tanácsnok szerint az intézkedés célja az egészségesebb környezet biztosítása és mindenekelőtt a passzív dohányosok védelme. Ezenfelül a szemét elkerülése is cél, a cigarettacsikkek ugyanis jelentős környezeti problémát jelentenek.

Július 1-jétől tilos a dohányzás Barcelona tengerpartjain

Fotó: 123rf.com

Spanyolországban egyre több strandot nyilvánítanak füstmentes övezetté. A Kanári- és a Baleár-szigetek, Baszkföld, Galícia, Andalúzia és Valencia több tengerpartján is tilos rágyújtani. A települési önkormányzatok egy ideje hivatkozhatnak egy törvényre, amely nemcsak azt teszi lehetővé, hogy betiltsák a dohányzást, hanem azt is, hogy akár 2000 eurós bírsággal is sújtsák a szabálysértőket. Barcelona azonban csak 30 euró körüli összegű bírságot készül kiszabni a zugdohányosokra.

A baloldali kormány eközben a 2005. évi dohánytörvény reformját készíti elő, amelyet lehetőleg év végéig meg akar szavaztatni a madridi parlamenttel. A megújított szabályozás értelmében országszerte számos nyilvános helyen betiltanák a dohányzást, köztük az összes strandon, parkban, teraszon és sportlétesítményben.