Egy asztalnál az intézmények a TDM-menedzserképzés ügyéért

Forrás: turizmus.com

 2016. február 10. 18:50

Talán soha nem ült még ennyi, turizmust is oktató intézmény és képzéseket szervező cég illetékese egy asztalnál TDM-ügyben, mint február 10-én a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE), a Magyar TDM Szövetség kezdeményezésére.

Már a december eleji gyulai TDM-konferencián elhangzott: kiemelt szerephez jut a jövőben a képzés, a menedzserek, munkaszervezet-vezetők készségszintjének javítása. Ennek érdekében a hazai képzési formák mellett Dél-Tirollal együttműködve gyakornoki program kidolgozását kezdték meg, illetve tanulmányutak szervezését javasolják. A szövetség a BGE-vel (korábbi BGF) közösen, külföldi közreműködők bevonásával emelt szintű menedzserképzés kidolgozását is megkezdte – hallhattuk akkor.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség (MTDMSZ) elnöke korábban elmondta: szerződés jött létre a dél-tiroli turisztikai szervezettel, melynek nyomán újszerű képzési program kidolgozását szeretnék megvalósítani. Az NGM támogatásával a felsőoktatás számára kidolgoztak egy mintatantervet, melyet a tervek szerint a szakmai szövetséghez akkreditálva indítanának el már ősszel, több intézményben.

Előzetesen, márciustól májusig megvalósulna az oktatók képzése is, külföldi szakemberek bevonásával.

Február 10-én ennek a mintatantervnek a megvitatására gyűltek össze a szakemberek. Dél-Tirolból az MTDMSZ meghívására Budapestre érkezett Elisa Volgger és Manuel Demetz (EURAC), a tematika kidolgozói, és szakemberek többek között Győrből, Keszthelyről, Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról, Budapestről (BGE, Metropolitan Egyetem, Edutus Főiskola). De képviseltették magát a képzésekkel foglalkozó tréningcégek, sőt a Nemzetgazdasági Minisztérium is.

 

A találkozó első lépésnek tekinthető, ám egyelőre sok kérdés tisztázásra vár még. Az elképzelések szerint felnőttképzés formájában valósul majd meg a menedzserek képzése, két szemeszterben. Még pontosítandó, hogy teljes egészében ugyanazt tanulnák-e azok, akik már gyakorló TDM-menedzserek, és azok, akik nem ezen a területen szereztek tapasztalatokat. A jelen lévő szakemberek azt is javasolták, hogy a tematika a készségek fejlesztésére, valamint a helyi viszonyokra, jellegzetességekre fókuszáljon. A következő napokban mindenki véleményezi majd a megvitatott anyagot.