Ékszermúzeum nyílt Vicenzában

Forrás: turizmus.com

 2015. július 20. 13:50

Az egyik legszebb olasz város, Vicenza a közelmúltban bővítette turisztikai palettájának listáját: megnyílt az első olaszországi ékszermúzeum.

Kevés az olyan ékszergyűjtemény a világon, amely ne egy-egy híres márka kollekcióját mutatná be, hanem az ékszerek történelmét és funkcióit, de a vicenzai épp ilyen.

A Palladium Basilicában, 410 négyzetméternyi területen található gyűjtemény a városi önkormányzat támogatásával jött létre és természetesen elsősorban a több évezredes olasz ékszerkészítési hagyományokat mutatja be.

 

A létesítmény kurátora, Alba Cappellieri, a milánói szakiskola professzora, a múzeum tudományos-oktató célzatát sem rejti véka alá. Ezt a szándékot támasztja alá az is, hogy az épület földszintjén egy könyvesboltot nyitottak, amely a témában fellehető olasz és külföldi publikációkat gyűjti össze.

Az állandó kiállításon kívül időszakos tárlatokat is rendeznek majd. A legfelső szinten kilenc kiállítóterem található, melyek különböző szlogenek alatt – és témákba rendezve – foglalkoznak az ékszerek régi és mai jelentéseinek kifejtésével, úgymint: a szimbólum, a mágia, a funkció, a szépség, a művészet, a divat, a design, az ikonok és a jövő.