Ezer román nyugdíjas ingyen nyaralása Görögországban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 12. 11:08

Napi szinten szitkozódás, lökdösődés, botrány övezte a román főváros főpolgármesterének, Gabriela Fireának a kezdeményezését, hogy ezer nyugdíjas közpénzen ingyen nyaralhasson egy hetet Görögországban.

A nyilvánvalóan populista intézkedés eredményeként a bukaresti nyugdíjasközpont előtt minden nap már hajnalban több száz nyugdíjas gyülekezett, hogy elcsípjen egy helyet az ezerből. A feltételek: minimum egy éves bukaresti tartózkodás és maximum 1900 lej (kb. 130 ezer ft.) havi jövedelem, jó egészségi állapot, legkevesebb 50 éves életkor. Mivel még járóbottal közlekedők, vagy magas vérnyomásban szenvedők sem jelentkezhetnek, fellendült a háziorvosok forgalma, állítólag több százan „gyógyultak meg” egyik napról a másikra, mert orvosi igazolást is csatolni kell a jelentkezési laphoz.

Állítólag több százan „gyógyultak meg” egyik napról a másikra, mert orvosi igazolást is csatolni kell a jelentkezési laphoz

Fotó: turizmus.com

A főpolgármester kezdeményezését bírálók szerint érthetetlen, miért kell 1,56 millió lejt (kb. 103 millió Ft) költeni ilyen célra, amikor a pénznek sok más helye is lenne a román fővárosban. De azt is kifogásolják, hogy ha már ingyen nyaraltatnak nyugdíjasokat, akkor miért nem romániai üdülőt választottak, ezzel is támogatva a hazai turizmust.

A csoportokat autóbuszokkal szállítják a görögországi Paralia-Katerini üdülőbe, a fejenkénti 104 ezer forintos csomag tartalmazza a hét éjszakát kétágyas szállodai szobákban és az all inclusive ellátást, egy kirándulást az Olümposz-hegyhez. Az augusztus-október közötti időszakban kiküldött csoportokat idegenvezető és orvos is elkíséri, a program neve: „Lépésben Görögország legendás tájaival”.